Багато хто пам'ятає, як ще кілька років тому у Києві міська влада відмовилася від побілки дерев та бордюрів. Так, у " Правилах утримання зелених насаджень у населених пунктах України йдеться, що декоративні дерева та малі архітектурні форми білити вапном заборонено. А от у селах із приходом весни це роблять у кожному дворі.

Така сама заборона, як і в Києві, діє не лише в Україні, а й в інших європейських країнах. Наприклад, у Польщі, Франції, Німеччині та Чехії.

Виявляється, влада відмовилася від побілки дерев через шкоду вапна. Речовина негативно впливає на стан деревини. Якщо його наносити у великих кількостях, воно може обпекти та пошкодити кору. Через це рослина може просто захворіти та загинути. Коли регулярно білять стовбури дерев (особливо тих, що ростуть в обмежених простором лунках), вапно вимивається в ґрунт і порушує його кислотність.

А ще вапно дуже токсичне і шкідливе для людини. Виявивши зайву старанність, побілкою можна навіть отруїтися. При цьому для багатьох комах побілка, як не дивно, абсолютно нестрашна, і вони, всупереч стереотипам садівників, легко піднімаються вгору по свіжовикрашеному стовбуру.

Крім того, побілка абсолютно марна для старих дерев (після двадцяти років життя). Ще б пак, їхня кора вкрита природними тріщинами, лущенням, а вапно на таких стволах не тримається і відлітає практично наступного дня. Та й пофарбувати подібну кору – заняття дуже трудомістке.

До речі, традиція білити дерева виникла випадково і вона зовсім не пов'язана спочатку із захистом дерев.

Вся справа в тому, що під час Другої світової війни у ​​міських служб не вистачало коштів нормально облаштувати або відремонтувати дороги, тому було вигадано дотепний і дешевий вихід із ситуації — білити стовбури, добре видно на неосвітлених трасах. Так, по-перше, за відсутності ліхтарів дорожній рух ставав безпечнішим, а по-друге, — орієнтуючись побіленими деревами, автоколони не включали фари і ставали невидимими для супротивника.

Читайте також:

Допоможе звичайна вівсянка: як змусити кімнатні рослини пишно цвісти та рости

Як перетворити одну орхідею відразу на кілька квітучих: садівник розкрив секрет

Простий спосіб перевірити, свіже яйце чи вже зіпсоване

Як отримати безкоштовні продукти, якщо у вас є проблеми з грошима. Інструкція