Не так давно глава МЗС України Дмитро Кулеба розповідав, що наразі він проводить величезну роботу зі створення спецтрибуналу для політичного та військового керівництва Росії. Так, наприклад, 52-га сесія Ради з прав людини ООН була присвячена геноциду в Україні. Коли світові лідери приїзджають в Харків, Бучу чи Гостоміль, то від побаченого у кожного стине кров в жилах і ніхто не заперечує, що російське зло має бути покаране за всі свої злочини проти мирного населення України.

І справді, Україна не може самостійно судити президента та прем'єр-міністра Росії. Однак це не значить, щоВолодимир Путін зможе уникнути відповідальності за воєнні злочини проти України.

Так, суддя Народного суду в Гаазі Стівен Реп у неділю, 5 березня, в ефірі національного телемарафону заявив, що Україна може засудити начальника генштабу РФ Валерія Герасимова й навіть міністра оборони РФ Сергія Шойгу, але притягнути до відповідальності Путіна може лише міжнародний трибунал.

"Потрібен міжнародний суд. Усе, що для цього потрібно, – це голосування в Генеральній асамблеї ООН", – сказав він.

Отож, для створення трибуналу над президентом Росії Володимиром Путіним потрібне успішне голосування Генеральної асамблеї ООН, а саме щонайменше 90 голосів. При цьому йдеться не лише про країни ЄС - Україні треба заручитись підтримкою інших держав за межами Євросоюзу.

"За" мають проголосувати не лише представники країн Європейського Союзу, а й інших 90 держав, тоді вирок може бути ухвалений протягом тижнів", - сказав суддя.

"Росія, безумовно, ветуватиме створення такого суду Радою безпеки ООН, але вони не мають права вето в Генеральній асамблеї. Вони були однією з семи країн, які проголосували проти останньої резолюції в генасамблеї ООН. І зрозуміло, що вони проголосують і проти цієї. Але вони не можуть її зупинити, тому що затвердити таке рішення можна за межами Ради безпеки ООН — це успішна формула, але ключ до цієї формули — це заручитися підтримкою не лише європейських країн, потрібно мати репрезентативну кількість голосів за межами ЄС. Тому що очевидно, що буде багато тих, хто утримається", — розповів Стівен Реп.

Крім того, за словами судді, створений трибунал не зможе одразу взяти Путіна під варту, проте звинувачення зроблять його міжнародним вигнанцем.

"Ми можемо побачити зміну режиму в РФ, коли до влади прийдуть інші люди. Вони можуть бути неідеальними, але вони можуть побачити, що Путін припустився помилки, і відправити його під суд. Це цілком можливий процес", – сказав Стівен Реп.

Якщо трибунал буде створено, захист Путіна не матиме контраргументів проти звинувачень, і вирок може бути винесений протягом тижнів, а не років, як це відбувалося з іншими військовими злочинцями.

Читайте також:

Скандал у Москві: вдовам російських військових видають цукерки та ковбасу замість виплат та машин

Залишилось 3 місяці: у розвідці розповіли, коли Путін залишиться без "інструментів". Розпочнеться розпад Росії

Показував "стратегічні місця": як виглядає путінський генерал, який роздягався перед солдатами