Картопляний відвар

Картопляний відвар - найпростіший спосіб підгодівлі рослин. Так, після варіння картоплі в мундирах не потрібно виливати воду - вона стане в нагоді для підгодівлі кімнатних рослин, розсади і городніх культур. Картопляний відвар потрібно злити в окрему ємність, дати йому охолонути і можна використовувати для підживлення з розрахунку 500 мл на 1 кв. м.

Важливо! Крохмаль, глюкозу, вітамін С, органічні кислоти, жири і мінеральні солі містить саме шкірка картоплі.

Деревний попіл

Під час висаджування саджанців дерев і кущів в ґрунт потрібно кинути невелику частину попелу, щоб рослина швидше адаптувалася до нових умов. В деревному попелі досить багато калію (10-12%), а тому він дуже корисний для огірків, томатів, полуниці, суниці, картоплі, цибулі, перцю, капусти, моркви, винограду тощо.

Застосовується деревний попіл як в сухому, так і розведеному вигляді. Для приготування настою відро наповнюють на 1/10 золою і до верху заливають гарячою водою. Потім настоюють 2 доби, проціджують і використовують.

У сухому вигляді золу застосовують, наприклад, для опудрення полуниці після цвітіння. Також жменю сухої золи додають в лунки під час посадки перцю, картоплі, помідорів та інших культур.

Яєчна шкаралупа

Підживлення яєчною шкаралупою потрібне пасльоновим: картоплі, помідорам, перцю, баклажанам; капустяним: брокколі, кольрабі, білокачанній і цвітній капусті; бобовим: квасолі, горошку; гарбузовим: огіркам, цукіні, патисонам, гарбузам; коренеплодам: моркві, редису, буряку; цибулевим культурам та зелені.

Для того, щоб використовувати яєчну шкаралупу в якості добрива, її потрібно подрібнити та розсипати щільним шаром по грядках, а потім, перекопуючи, закрити в грунт.

Важливо! Чим дрібніше помол шкаралупи - тим швидше вона почне приносити користь.

Однак найкраще яєчна шкаралупа засвоюється в рідкому вигляді. Для приготування настою потрібно приблизно 100 г подрібненої шкаралупи. Її заливають 1 л окропу, накривають кришкою і залишають на тиждень. Перед застосуванням настій розводять водою (1: 3).

Старий хліб

Використовують як стимулятор росту у вигляді настою. Для приготування беремо 2/3 хліба, заливаємо теплою водою, кладемо зверху будь-який важкий вантаж і залишаємо в темному місці на тиждень. Перед застосуванням ретельно перемішуємо і розводимо водою (1:3). Використовуємо в період росту, під час цвітіння і плодоношення.

Використаний чай

Висушене чайне листя можна використовувати для поліпшення якості ґрунту або зробити з нього підгодівлю для розсади. Для приготування беремо 2 ч. л. сухого листя, заливаємо його 500 мл води і настоюємо 2 дні. Потім проціджуємо настій і підгодовуємо розсаду: по 1 ст. л. під кожен сіянець.

Цибулиння

Це натуральне добриво цінне особливо для кімнатних рослин. Ще б пак, воно вбиває патогенну мікрофлору, підгодовує рослину мікроелементами, стимулює ріст рослин, підвищує імунітет рослин до хвороб і шкідників.

Слід почистити пару цибулин і залити лушпиння гарячою водою (1 літр) у банці. Два дні настояти — і добриво готове. Свіжим настоєм поливають кімнатні квіти.

Читайте також:

Квіти будуть великими і пишними: кілька секретів догляду за орхідеями. Багато хто цього не знав

Орхідея цвістиме цілий рік: які хитрощі потрібно знати, щоб квітка вас радувала

Навіть на дверях заощадили: росіяни показали свій новітній електромобіль