Ніхто не заперечуватиме, що нинішня зима була важкою не лише для ЗСУ, а й для звичайних українців та бізнесу, проте за всіх проблем дестабілізувати країну не вдалося. Щоправда, вже скоро всім українцям доведеться брати в магазин більші суми, оскільки експерти прогнозують чергову хвилю подорожчання найнеобхіднішого.

Так, аграрії попереджають, що найближчим часом подорожчає хліб. Справа в тому, що у 2023 році через окупацію частини території України зменшиться посівна площа земель, де традиційно вирощують зерно.

Ще однією причиною подорожчання продуктів може стати те, що Україна й надалі планує імпортувати зерно, овочі та фрукти. Якщо через це попит перевищить пропозицію, ціни підуть нагору.

За словами віце-президента Української асоціації пекарів Юрія Дученка, подорожчання може становити приблизно 10-15 відсотків.

Аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Павло Мартишев говорить про те, що незабаром у ціні зростуть і овочі. Це з сезонним чинником і окупацією регіонів, де традиційно вирощували значну частину продукції. Дорожуватиме також свинина та яловичина, а курятина, навпаки, може дещо подешевшати.

"Яловичина буде стабільно дорогою, ціна не сильно рухатиметься ні вгору, ні вниз… У нас немає культури споживання і немає багато грошей, щоб купувати стабільно і щоб був попит. Можемо говорити про стабільність або якесь, можливо, зростання ціни", – розповів економіст.

Читайте також:

Паливна субсидія: в Україні діє нова афера під відомим брендом. Як не потрапити в пастку

Бомба уповільненої дії: чому небезпечно додавати до кави молоко

Покладіть дрібні гроші у гаманець: важливе свято 2 березня. Що обов'язково потрібно зробити, згідно з церковними притчами