Сьогодні, 26 лютого 2023 року, весь інформаційний простір розбурхав новину про те, що на військовому аеродромі "Мачулищи" неподалік Мінська в Білорусі сталися два вибухи, які призвели до пошкодження найдорожчого російського військово-транспортного літака.

Так, йдеться про літак ДРЛО А-50У (прим. ред. – літак далекого радіолокаційного виявлення та управління) ВКС РФ з реєстраційним номером RF-50608 (бортовий номер "43 червоний", заводський номер 0093479377, серійний номер 60-05).

У повітряно-космічних силах РФ знаходиться всього 9 таких літаків, причому удосконалених (з модифікацією "У") лише 6 одиниць. Вартість такого літака складає $330 млн.

Вже відомо, що до диверсії у Мачулищах причетні білоруські партизани. Про це повідомив голова BYPOL Олександр Азаров.

За даними BYPOL, внаслідок 2-х вибухів у літака ДРЛО А-50 ВКС РФ пошкоджено передню та центральну частини літака, авіоніка та радіолокаційну антену. Пошкодження серйозні, тому довгий час літак вже точно нікуди не полетить.

Відомо, що вибухи сталися під час роботи поблизу літака снігоприбиральної техніки.

Підірваний борт прилетів до Білорусі 3 січня 2023 року і зараз пробув у РБ 54 дні, зробивши 12 вильотів. До цього, попереднього разу, борт прилітав до Білорусі 24 лютого 2022 року.

Цікаво, що один такий літак обслуговує аж 19 осіб (5 льотного, 11 радіо та 3 інженерно-технічного персоналу).

Довідково::

Літак А-50У може виконувати польоти на дальність до 7 500 км., на швидкості до 800 км/год. Даний авіаційний комплекс в змозі виявити навіть малопомітні повітряні цілі з вимірюванням їх кутових координат, швидкості і дальності - виявляє він їх на дальності до 650 і 300 км відповідно, і "бачить" навіть вертольоти. При цьому комплекс забезпечує супровід до 300 цілей та одночасне наведення кількох десятків винищувачів.

Читайте також:

Щось відчуває: Лукашенко знову розповів про свою "сіру дірку"

Лукашенко попередив, що його скоро не стане: була розмова з Путіним

Невже Путіна притиснули? Залужний зробив потужний натяк. Кремль уже тремтить