На сьогоднішній день Чорнобильська зона відчуження – це унікальне місце з незвичайними та рідкісними мешканцями. А ще це цікавий об'єкт для наукових досліджень, тож у заповіднику дуже багато фотопасток.

Так, фотографії величних тварин із Червоної книги були опубліковані днями на сторінці заповідника у Facebook.

Йдеться про коней Пржевальського.

"І коні пасуться. Так добувають суху траву з-під снігу копитні, зокрема коні Пржевальського. Що копитами вигрібають, що зверху їдять. Але голодними не залишаться", - йдеться у повідомленні.

Цікаво, що в момент аварії на АЕС коні Пржевальського не мешкали у Чорнобилі. Їхні перші особини з'явилися в зоні відчуження тільки в 1998 році як експеримент. А завезли їх туди із біосферного заповідника «Асканія-Нова».

Відомо, що у зоні відчуження коня Пржевальського почали активно розмножуватися. Це була єдина вільна популяція тварин, яка на той час налічувала 20 особин.

Цікаві факти про коней Пржевальського

У 1879 році Микола Пржевальський відкрив для світу дикого монгольського коня, пізніше названого на його честь. Піщано-рудий, щільної статури, з норовливим характером, він не піддавався дресируванні і з явною перевагою конкурував з домашніми кіньми за пасовища та водопої.

Зникнення коня Пржевальського з дикої природи відбулося раніше, ніж було проведено ґрунтовні польові роботи з вивчення його екології, етологічної та соціальної структури. З цієї причини організація моніторингу та програми різних досліджень з цього виду в Чорнобильському заповіднику, за умови близьких до природних, але не ідентичних прабатьківщині, корисна з різних причин.

Вважається, що кінь Пржевальського повинен мати в природі не менше 5 стійких саморегулівних популяцій. Одна з місцевих популяцій існує у Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику.

Читайте також:

Вас ненавидітимуть: які продукти в рази посилюють дикий запах поту. Краще від них відмовитись

До сліз: одразу п'ять українських воїнів одружилися зі своїми дівчатами прямо перед відходом на фронт

Мрія ласунів: як приготувати ніжні рулетики з сиром та згущеним молоком