Багато людей хоч раз у житті стикалися із ситуацією, коли варене яйце погано чиститься. Хтось нарікає на недотримання технології варіння, а хтось на свіжість яєць.

Багато шеф-кухарів розповідають про те, як правильно варити яйця, щоб потім їх можна було швидко та просто почистити. Виявляється, технологія проста:

  • за 15-20 хвилин до варіння дістати яйце з холодильника;
  • поставити на плиту воду та закип'ятити її;
  • опустити яйце в киплячу воду та варити на середньому вогні;
  • по готовності яйця опустити на 10–15 хвилин у холодну воду.

1 спосіб - з содою

Яйця на салати варять круто. Попередньо їх обов'язково миють, адже на шкаралупі буває органічний бруд та друк птахофабрики. Для цього десяток перекладають у миску, заливають теплою водою на півгодини. Після цього протирають та оглядають наявність тріщин. Деформовані екземпляри відкладають, інакше під час варіння вони луснуть і витікає білок.

Вимиті яйця перекладають у металеву ємність. Заливають водою так, щоби покривала повністю. Далі потрібно додати три чайні ложки соди. Місткість ставлять на вогонь, після закипання потужність зменшують, щоб не було сильного вирування. Через 10 хвилин продукт перекладають у холодну воду. Шкаралупа знімається легше, оскільки сода сприяє відокремленню плівки яєчної від білка.

2 спосіб - розбити по готовності

Яйця варять звичайним способом без соди. На момент готовності набирають у миску крижану воду. Гарячі яєчка виймають ложкою з окропу та перекладають у миску. При цьому шкаралупу на кожному у двох місцях розбивають ложкою.

Холодна вода проникає через шкаралупу та відокремлює її від білка. Яйцям дають охолонути у воді 5-7 хвилин, потім чистять.

3 спосіб - потрясти в ковші

Зваривши потрібну кількість до готовності, окроп зливають. У ківш із яйцями наливають 1 см холодної води. Зверху ємність закривають кришкою, що підходить за розміром. Притримуючи кришку та ківш одночасно, починають інтенсивно трясти. Бажано робити це над миттям, оскільки вода в процесі бризкає убік. Під час трясіння здійснюють обертальні рухи, щоб яйця рухалися всередині по колу. Шкаралупа в цей момент розбивається, вода добре проникає під неї та відокремлює її.

4 спосіб – у склянці

Найпопулярніший вірусний спосіб з інтернету виявився, напрочуд, найдієвішим. Для його реалізації потрібно підібрати широку склянку.


У склянку набирають трохи води, поміщають до неї зварений продукт. Однією рукою склянку міцно тримають над мийкою, іншою накривають зверху. Після інтенсивного струсу шкаралупа швидко знімається навіть зі свіжих яєць.

Читайте також:

Як позбутися молі в шафах, не купуючи будь-яку хімію в магазині

Данилов розповів, що Кремль уже почав благати Україну про переговори. Навіть зібрали переговорників

Кадиров вже збирається піти на Польщу та влаштувати там "денацифікацію"