Продукти:

  • борошно пшеничне +/-500 г;
  • дріжджі сухі швидкодіючі 7 г (20 г пресованих);
  • цукор 1 стол.
  • сіль 1 ч.л. з гіркою;
  • вода тепла 100мл;
  • молоко тепле 200мл;
  • олія рослинна 40 мл + 1 ст.л.

Для начинки:

  • рибні консерви - 400 г (зазвичай потрібно 2 банки сайри);
  • цибуля ріпчаста 1-2 штуки;
  • рис відвареної 600 г (200 г сирого);
  • сіль за смаком;
  • перець чорний на смак;
  • олія рослинна без запаху (для смаження цибулі) - 30мл.

Для приготування тіста потрібно в теплій воді розмішати дріжджі і цукор до повного розчинення і додати тепле молоко.

В окремій мисці змішуємо борошно та сіль. У борошні робимо поглиблення, виливаємо туди дріжджову суміш і олію. Замісити тісто руками чи міксером.

Увага! Все борошно відразу додавати не потрібно, щоб не забити тісто. Ще б пак, по вологості борошно буває різне, тому може піти трохи менше або трохи більше, потрібно орієнтуватися на консистенцію тіста.

Вимішуємо тісто протягом 7-10 хвилин до однорідності. Додаємо трохи олії (1 ст. л.) і збираємо тісто в кулю. Тісто має вийти м'яким та еластичним. Миску з тестом накриваємо поліетиленовим пакетом або серветкою і залишаємо в теплі на 1 годину для підйому.

Щоб приготувати начинку, рис потрібно попередньо відварити у великій кількості підсоленої води, відкинути на сито і охолодити.

Цибулю дрібно нарізаємо і обсмажуємо на олії без запаху, до прозорості.

Рибні консерви можна використовувати будь-які (горбуша, сайра, сардина, скумбрія тощо), проте краще вибирати консерви без додавання олії. З консервованої риби потрібно злити зайву рідину, розім'яти рибу вилкою на шматочки, видалити, якщо є, великі кісточки та хребет.

У мисці змішуємо відварений рис, обсмажену цибулю разом із олією, рибу. Пробуємо начинку і при необхідності додаємо сіль та перець.

Тісто, що підійшло, потрібно розділити на дві нерівні частини, прикрити серветкою і залишити хвилин на 10.

Одну частину побільше, це буде низ пирога, розкочуємо в пласт трохи більше розміру форми, товщиною не більше 0,5 см.
Тісто переносимо на змащене листом лист (розмір 32х24 см), сформувати бортики. Викладаємо начинку.

Розкочуємо другу частину тіста, накриваємо начинку, защипуємо краї тіста. У середині пирога потрібно зробити отвір для виходу пари. Пиріг потрібно накрити серветкою і залишити на 30 хвилин для підйому тіста.

За бажанням жовток змішуємо з молоком (2 ч. л.), акуратно змащуємо пиріг, для рум'яності.

Випікаємо пиріг приблизно 30-35 хвилин при температурі 180 градусів в заздалегідь розігрітій духовці.

Читайте також:

Сльози будуть від ціни: в Україні рекордно подорожчав популярний овоч, без якого не обходиться жодна страва

Ніколи так не заварюйте чай: названо 5 найпоширеніших помилок

Машинку доведеться викинути: які речі в жодному разі не можна прати в пральній машині