Українці, які незабаром планують вийти на пенсію, отримали можливість збільшувати показник зарплати, від якого залежить розмір майбутніх пенсійних виплат. Існує два легальні способи.

Йдеться про індивідуальний показник зарплати, т.к. при розрахунку пенсії також враховується і середній показник у країні.

Докладніше про це інформує сайт Обозреватель.

Повідомляється, що для "збільшення" своєї зарплати для розрахунку пенсії можна:

  • виключити "невигідні" періоди роботи з низьким офіційним окладом;
  • доплатити єдиний соціальний внесок (ЕСВ) додатково до того, що заплатив роботодавець.

Важливо сказати, що обліковується зарплата у формулі розрахунку пенсії у вигляді коефіцієнта. Щоб його отримати, потрібно взяти свою зарплату за кожний місяць та розділити її на середню зарплату по країні (станом на місяць розрахунку). Що вище підсумковий коефіцієнт, то краще.

При розрахунку можна використовувати так звану оптимізацію заробітку. Це механізм, який дозволяє виключити до 60 місяців із розрахунку. При цьому є обмеження: усі ці місяці мають йти у трудовій біографії поспіль, а загальна їхня тривалість не повинна перевищувати 10% від усього стажу.

Важливо наголосити, що чим більше у людини страхового стажу, тим вища пенсія. Відповідно, купівля додаткового стажу теж позитивно позначиться на розмірі виплат.

Читайте також: