Потрібно повідомити, що українським чоловікам почали видавати повістки у військкомат нових зразків. Через це відомий адвокат вирішив розповісти, що робити, якщо вам вручили повістку старого зразка.

Відповідну інформацію розмістили на порталі новин "РБК-Україна", посилаючись на досвід українського адвоката.

Відомо, що з 30 грудня на території України почали вручати повістки нових зразків. Вони мають відмінність у кількох пунктах.

Адвокат Сергій Гула вирушив на свій YouTube-канал, щоб розповісти, чи може призовник відмовитися від повісток старого зразка.

«Ознайомтеся одразу. Подивіться, це новий бланк, сформований після 30 грудня, бо там зазначено. Якщо ні – все. Вибачте, ви роздаєте документ, що втратив силу», - зазначив Сергій.

Він сказав, що у випадку зі старою повісткою українець може відмовитися приймати її. «Оскільки повістка була виписана на бланку, що втратив силу, я відмовляюся від її отримання».

Крім цього, він хаявив, що ніхто не може змушувати українця їхати кудись заради того, щоб він отримав нову повістку.

«Зараз такі питання до мене приходять: "Проїдьте з нами, ми вам дамо "нову" повістку чи якусь". Люди, ви не повинні їхати. Ніхто незаконно обмежувати ваші права та свободи не має права. Це незаконне позбавлення волі», – продовжив фахівець.

Важливо розповісти про відмінність нових повісток від старих. Перше – це назва. Тепер там написано замість військових комісаріатів – територіальні центри. Ще можна побачити збільшення документів, які потрібно принести із собою до самого військкомату: окрім паспорта та приписного з'явився ще й ідентифікаційний номер. Ще важливе нововведення – попередження про нез'явлення без поважних причин. У старих повістках писалося про адміністративну відповідальність.

Ще Сергій Гула сказав, що якщо повістка не заповнена, вона нібито адресована не вам і ви можете від неї відмовитися.

«Бо повістка, вона адресна, вона вручається конкретній особі, вона має бути прописана. Беріть двох понятих, пишіть акт відмови. Оскільки цей порядок денний не був виписаний мені... Коли мені буде виписано – питань немає», - пояснив український адвокат.

Читайте також:

Комунальникам дали добро: хто може законно вручити повістку у військкомат

І все ж таки в'язниця чи штраф? Юрист розповів, як покарають за те, що ви відмовилися взяти повістку