Багато хто з українських чоловіків погодиться, що бачив відео в Інтернеті, на якому нібито представники територіальних центрів вручають повістки у незаконний спосіб. Разом з тим в розмовах мало хто таке безчинство може підтвердити. І дивного тут нічого немає, адже російській пропаганді дуже вигідно, щоб такі відео ширилися у великих масштабах, тому цілком очевидно чиїх це справа рук. Військові вирішили ще раз нагадати що і як має відбуватися під час вручення повісток в Україні.

Так, стало відомо, що законних способів вручення повістки потенційному призовникові є чимало й вона може бути вручена в будь-якому місці, яке не заборонене законодавством України.

Про це в коментарі інформаційному агентству АрміяInform повідомив начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ Збройних Сил України полковник Роман Горбач.

За його словами, повістку не обов’язково має вручати представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

"Повістка може бути вручена й іншими посадовими особами, передбаченими законодавством. Як керівником установи, організації та підприємства, де працює призовник, так і, приміром, керівником ЖЕКу, ОСББ та іншими посадовими особами, які уповноважені територіальним центром комплектування вручати таку повістку", — зазначив Горбач.

А ось випадки вручення повісток поліціянтами та представниками територіальної оборони незаконні.

При цьому повістка повинна містити:

  • ПІБ та місце проживання громадянина;
  • Вказівка про час і дату прибуття в ТЦК і СП;
  • Найменування та місцезнаходження ТЦК і СП, в який повинен прибути громадянин;
  • Підпис і печатка керівників ТЦК і СП.

Наголошується, що військовозобов'язаний повинен поставити свій підпис у повістці. Повістка повинна бути вручена громадянину особисто в руки.

"Отже, залишення повісток під дверима, в поштових скриньках або телефонні дзвінки громадянам про виклик їх у ТЦК і СП не є належним врученням повістки", — зазначив, наприклад, юрист-волонтер Владислав Зайцев.

До слова, війна з Росією триває в Україні уже дев'ятий рік. Тож всім потрібно пам'ятати, що процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України і це нормальний процес у воюючій країні. Адже обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні хтось хоче втекти від війни, то завтра вона може прийти до кожного.

Читайте також:

Світ ММА у жалобі: не стало переможця Кубка світу зі змішаних єдиноборств. Загинув, захищаючи Бахмут

Це поганий знак: Годинник судного дня, який відраховує кінець світу, перевели у критичне становище

Це знак: у Росії спалахнула церква, в якій благословляли мобілізованих перед відправкою в Україну