Справна сантехніка - один із показників чистоти в будинку. Щоб злив не засмічувався, потрібно знати деякі правила.

Розкажемо про речі та предмети, що не можна змивати в каналізацію ні в туалеті, ні на кухні.

1. Косметична глина.

Чиста глина та засоби на її основі згубні для каналізації. Ще б пак, цей продукт має щільну консистенцію і за рахунок цього він осідає на трубах у вигляді твердих і складно відкладень, що складно очищаються. При регулярному змиванні глини, грудки можуть повністю перекрити злив або засмічити сантехніку настільки, що допоможе лише заміна труб та сифона.

2. Жир та олія після смаження

Кожній господині потрібно знати, що жир і олія не розчиняються у воді, а при контакті з холодною рідиною взагалі застигають, сприяючи утворенню засмічення.

Правильний принцип утилізації жиру наступний: розбавте жирні залишки миючим засобом, протріть посуд, злийте рідину в пластиковий пакет і викиньте у відро для сміття. Це ж правило поширюється і на косметичні засоби з олійною основою.

3. Кавова гуща

Кавова гуща схожа структурою з піском. Так, мелена кава осідає на поверхнях сифона та труб, а не проходить по зливу з водою. Видалити кавові відкладення практично неможливо.

Набагато корисніше збирати кавовий кущ у банку, щоб потім використовувати на городі проти шкідників або якось інакше.

4. Хімія

Фарбу, інші розчинники та хімічні вироби зливати в каналізацію не можна, і справа тут не в засміченнях, а щодо навколишнього середовища.

Крім того, в'язка і липка фарба, наприклад, залишає незабутній слід на поверхнях труб. Вона осідає на стінках, підхоплює додаткове сміття та перешкоджає нормальному функціонуванню сантехніки. Вивести засіб практично неможливо, оскільки фарба містить безліч хімічних компонентів, що не розчиняються. Залишки краще викинути в урну з будівельними відходами.

5. Медикаменти

У каналізації і так відбуваються складні біологічні процеси розщеплення продуктів відходу, а якщо ще й ліки у ці процеси будуть втручатися, то катастрофи не уникнути.

Наприклад, антибактеріальні препарати створюють мікроби, стійкі до антибіотиків, потрапляють у водоймища, озера, річки та моря і надають згубний вплив на мешканців води, а згодом і на людину.

6. Молоко

Теж цікавий момент. Кажуть, що бактерії, що мешкають у ньому, активно поглинають кисень із води, що може призвести до екологічної катастрофи. Ще кажуть, що у деяких країнах за це можна отримати штраф.

Читайте також:

Не повторюйте помилку: чому лавровий лист обдають окропом і коли його потрібно додавати в суп

Відома російська співачка просто зі сцени підтримала Україну. Відео

До них починає доходити: російське посольство вже визнало, що Крим – це Україна.