Влада обіцяє у березні 2023 року перерахувати українцям пенсії. Таким чином, якщо індексацію проведуть за чинними та передбаченими законами правилами, то деякі пенсіонери зможуть отримати збільшення у розмірі 1500 грн.

Щорічно в Україні проводиться індексація пенсій. Така норма записана в статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. При цьому щороку розмір індексації пенсії різний, а перерахунок виплат відбувається в березні.

Однак цьогоріч індексацію можуть скасувати. Ще б пак, через оголошену Путіним війну, в країні катастрофічно бракує коштів на покриття бюджетних потреб. Саме тому на 2023 рік в Україні не передбачена індексація зарплат, проводиться верифікація та скорочення отримувачів соціальної допомоги.

Втім, остаточного рішення щодо індексації пенсійних виплат у 2023 році ще немає.

Отож, з урахуванням рівня інфляції та розміру зростання зарплат індексацію пенсій в Україні з 1 березня мають провести у розмірі 24%, проте точний розмір підвищення буде відомий ближче до лютого.

Таким чином, при пенсії у 6250 грн прибавка у березні може становити 1500 грн. Якщо ж розрахунковий розмір пенсії складає 3 тис. грн, то після осучаснення у березні 2023-го виплату збільшать до 3720 грн.

Важливо!!! Під час осучаснення підвищується лише розрахунковий розмір виплати. Тобто всі можливі надбавки (за стаж, вік тощо) не враховуються.

До слова, індексація не торкнеться українців, які мали невеликі зарплати чи накопичили маленький стаж.

Звідки взялася цифра у 24%? Згідно з формулою, половину зростання зарплат за минулі три роки додають до половини від рівня інфляції. Половина суми цих показників — 24%.

Читайте також: