Існує повір'я, що з цвинтаря нічого не можна нести додому: ні квіти, ні святу воду, ні частування, ні будь-які інші предмети. Ще б пак, брати речі з чужих могил заборонено в більшості релігій: і в католицизмі, і в православ'ї, і в ісламі, і в іудаїзмі, адже такий вчинок розцінюється не тільки як крадіжка, але і як осквернення. На жаль, у нашій країні нерідкі ситуації, коли з цвинтаря щось забирають заради власної вигоди. Черговий випадок вивчав Білопільський районний суд Сумської області.

Так, з опублікованого вироку стало відомо, що мешканець Сумської області 26 разів викрадав хрести на цвинтарях у різних районах області, щоб надалі вкрадений метал продавати.

Суд визнав чоловіка винним у нарузі над могилами у всіх відомих епізодах.

Тепер злочинцеві потрібно відбути покарання у вигляді обмеження волі строком на 5 років – їх він проведе у виправному центрі, а також чоловік має сплатити процесуальні витрати на користь держави у розмірі 19 051 грн. 54 коп., 67 820 грн. майнових збитків та 6000 грн. моральної шкоди.

Відомо, що свою кримінальну діяльність чоловік розпочав у червні 2021 року. Тоді він ніде не працював, коштів на проживання не мав, був розлучений, тож і вирішив чинити крадіжки металу з могил на цвинтарях.

За словами злочинця, всі спиляні хрести він складав у автомобіль "Опель Аскона", що належав його батькові, і на ньому відвозив у пункт прийому металобрухту.

У справі, зокрема, згадується епізод, коли в селах Черванівка Сумського району він за допомогою болгарки спиляв частини огорожі з нержавіючої сталі вагою 100 кілограмів з могили. Своїми навмисними протиправними діями злочинець завдав матеріальних збитків потерпілій на суму 3200 грн.

Незабаром злочинця спіймали "на гарячому".

Читайте також:

Аналітик розповів, що почнеться, якщо у січні з боку Білорусії полетять ракети

Чого чекати найближчим часом від Путіна: експерт розповів, про ракетні удари та атаки "Шахедами"

Хотів стати дикою твариною: чоловік витратив 20 тисяч доларів, щоби стати вовком. Фото