У ніч проти 15 грудня 2022 року внаслідок удару метеороїду на російському кораблі "Союз МС-22" відбулася розгерметизація контуру зовнішнього радіатора корабля, який пристикований до МКС. Внаслідок НП всього за добу температура повітря на борту космічного корабля "Союз МС-22" піднялася до +50 градусів. Ось так сумно для Росії завершився перший у рамках угоди зі США перехресний політ на МКС. Тепер ще треба думати, що із "Союзом МС-22" робити.

Так, сьогодні, 11 січня 2023 року, до Москви прилетів представник NASA для обговорення ситуації із пошкодженим кораблем "Союз МС-22". Внаслідок цього було вирішено, що пошкоджений "Союз МС-22" спустять на Землю в безпілотному режимі.

При цьому екіпаж цього корабля залишиться на космічній станції до прильоту наступного "Союзу".

"Політ космонавтів Роскосмосу Сергія Прокоп'єва, Дмитра Петеліна та астронавта NASA Франциско Рубіо продовжується з поверненням на Землю на кораблі "Союз МС-23"", - повідомив голова "Роскосмосу" Юрій Борисов у середу, 11 січня.

Також стало відомо, що Держкомісія вирішила провести запуск корабля "Союз МС-23" до Міжнародної космічної станції 20 лютого без екіпажу.

За словами Борисова, безпілотний політ забезпечить необхідну надійність з урахуванням позитивної статистики, і корабель зможе бути відправлений на станцію у більш ранні терміни, ніж раніше планувалося.

Нагадаємо, що космічний корабель "Союз МС-22" прибув на МКС у вересні 2022 року, він став першим у рамках угоди зі США про перехресні польоти на МКС. Його екіпаж планував провести на орбіті півроку та повернутися на Землю наприкінці березня, здійснивши під час місії п'ять виходів у відкритий космос. Проте вже 25 листопада Прокоп'єв та Петелін не змогли виконати заплановані дії через нештатне функціонування насосів у системі охолодження одного зі скафандрів.

Читайте також:

Закрив українське небо, збив російський СУ-25, але не вижив сам. Фото героя

Це "прибулець": Арнольд Шварценеггер презентував найновіший BMW з кузовом-хамелеоном. Фото

Живим його вже не віддадуть: Чорновіл розповів, як у Кремлі готуються до повалення Путіна