Україна очолила ТОП найзамінованіших країн світу.

Росіяни зробили з України найбільше мінне поле у ​​світі – площа мінних полів окупантів уже перевищила 250 000 кв. км.

Так, розмір замінованої території сьогодні перевищує не лише площу всього Корейського півострова (близько 221 000 квадратних кілометрів), а й Лаосу, Румунії (кожна - близько 238 000 квадратних кілометрів) та Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії (близько 244 000).

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю південнокорейському виданню Yohnap. Він також зазначив, що Київ сподівається на допомогу та досвід Південної Кореї у розмінуванні такої величезної території.

"Наразі Україна - найбільше мінне поле у ​​світі", - передала слова Шмигаля південнокорейська газета The Korea Times.

Адже ще влітку 2022 року Асоціація саперів України заявляла про мінне поле у ​​133 тис. кв. км. Тоді найзамінованішими були Київська, Харківська, Чернігівська та Сумська області.

Наразі, згідно з даними Державної служби України з надзвичайних ситуацій, переважно заміновані східні та південні регіони України.

До речі, мінування дуже шкодить не тільки здоров'ю людей, а й навколишньому середовищу:

  1. Руйнує ліс. Ліси – одна з найуразливіших до мінування екосистем. Адже від детонації спалахує суха трава і деревина, що може спричинити лісову пожежу. Якщо спалах не відбувся, уламки потрапляють у дерева. Через корозію рослина піддається отруєнню.
  2. Погрожує продовольчої безпеки. На замінованій території неможливо вирощувати сільськогосподарські культури. Фермери змушені скорочувати площу оброблюваних земель, що створює тиск на ресурси та виснажує ґрунт.
  3. Псує ґрунт. Фрагменти боєприпасів вивільняють у довкілля важкі метали, зокрема хром, цинк, залізо, мідь, ртуть. Ці речовини досягають ґрунтових вод і потрапляють у харчовий ланцюг людини та тварин.
  4. Руйнує біорізноманіття. На міни часто натикаються тварини. Розгублені та злякані, вони залишають територію та масово мігрують. Часто нові території не мають відповідних умов для існування виду, через що біорізноманіття скорочується.

Читайте також: