Декілька категорій чоловіків можуть їхати за кордон у період дії військового стану в Україні.

Усі знають, що під час дії воєнного стану в Україні військовозобов'язаним чоловікам забороняється виїзд за кордон. Але, як виявилось, у цих нормах є чимало винятків. Наприклад, дозволено виїжджати чоловікам, які мають трьох дітей, а також тим, хто їде у відрядження на спортивні змагання, культурні заходи та водіям, які везуть важливий для України гуманітарний вантаж.
Державна прикордонна служба надала детальне роз'яснення, хто може виїжджати за кордон та які документи для цього потрібні.

Особи з інвалідністю

Для виїзду за кордон особі з інвалідністю необхідно пред'явити посвідчення, яке підтверджує такий статус. Виїжджати можуть і чоловіки, які супроводжують дружину з інвалідністю – їм потрібні документи, що підтверджують родинні зв'язки та інвалідність жінки.

Також можуть виїжджати з України особи, які супроводжують одного зі своїх батьків або батьків дружини з інвалідністю І чи ІІ групи, а також здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю І чи ІІ групи та супроводжують їх.

До "виїзних" належать також чоловіки батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, які виховують неповнолітню дитину з інвалідністю , батьки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина з інвалідністю I або II групи, що супроводжують дітей з інвалідністю у разі їх приналежності до категорії осіб, підлягають призову військову службу під час мобілізації.

Дозволено виїзд за кордон тим, кому потрібен постійний догляд, та опікунам осіб з інвалідністю.

Волонтери та працівники транспорту

Можуть виїжджати з України водії, що перевозять медичні та гуманітарні вантажі , водії компаній, що займаються міжнародними автоперевезеннями вантажів та пасажирів, працівники підприємств залізничного транспорту. Для виїзду необхідно надати рішення управління Міністерства інфраструктури або рішення обласної чи Київської міської військової адміністрації.

Також дозволено виїжджати до роботи на морських судах, судах внутрішнього плавання у складі екіпажів таких суден. Покидати Україну може і авіаційний персонал , виїжджаючи у відрядження чи навчання.

Спортсмени, працівники науки та культури

Виїжджати за кордон можуть спортсмени зі складу національних збірних, тренери спортивних клубів та фахівці суміжних спеціальностей.

Наукові та науково-педагогічні працівники можуть виїхати, пред'явивши військово-облікові документи із записом про відстрочку від призову та документи, що підтверджують мету виїзду. Діячі культури повинні отримати та мати дозвіл на виїзд від Міністерства культури та запрошення від організаторів заходу.

Хто ще із чоловіків може виїхати за кордон

  • батько/опікун або доглядач дитини, якій немає 16 років – у разі згоди другого з батьків. У документах слід зазначити країну призначення та період часу, протягом якого планується за кордоном.
  • чоловік, який супроводжує дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування і які при цьому не досягли 18-річного віку.
  • чоловіки, утримання яких перебувають троє чи більше дітей.

Які документи потрібні для виїзду за кордон чоловікам

Перелік документів має підтверджувати категорію, до якої належить чоловік, який бажає виїхати. Відповідно до постанови Кабінету міністрів від 27 січня 1995 р. № 57 "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України", основний перелік для всіх громадян має такий вигляд:

  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон (закордонний паспорт);
  • дипломатичний паспорт України (за наявності);
  • службовий паспорт України (за наявності);
  • посвідчення особи моряка (за наявності);
  • посвідчення члена екіпажу (за наявності);
  • посвідчення особи на повернення в Україну (надає право на в'їзд до України).

До речі, повний список документів, необхідних для виїзду зарубіжних країн кожної з категорій чоловіків, слід перевіряти на офіційному сайті Державної прикордонної служби України.

Читайте також:

Вдасться уникнути війни: хто в Україні уникне мобілізації у 2023 році

Нова хвиля мобілізації в Україні Залужний розповів, чого насправді не вистачає ЗСУ для швидкої перемоги над Росією

Нова хвиля мобілізації в Росії: тепер закликатимуть SMS