Біженцям з України повідомили, що вони можуть отримувати пенсійні виплати в Польщі. Проте слід розуміти, що для того, щоб отримувати соціальну допомогу за кордоном, існує кілька умов.

Про це повідомляє портал "today"

Щоб отримувати соціальні виплати у Польщі у вигляді пенсій, необхідно досягти пенсійного віку за польськими законами. Також необхідно офіційно відпрацювати на території Польщі.

Пенсійний вік у Польщі, такий самий, як і в Україні – 60 для жінок, 65 років для чоловіків. Трудовий стаж також не важливий: для жінок – 20 років, для чоловіків – 25.

Важливо повідомити, що є кілька груп, які можуть отримувати пенсії у Польщі: перша – ті, хто народився до 1949 року, друга – ті, хто народився від 1949 до 1969 року, і третя – ті, хто народився після 1969 року.

Люди, які належать до першої групи, можуть легко отримувати пенсію, оскільки вони вже пенсіонери. Однак, якщо вони офіційно пропрацювали в Польщі 1 або 2 роки, то вони можуть розраховувати на соціальну виплату у розмірі 11 тисяч гривень щомісяця.

Для другої групи людей пенсія платитиметься інакше, оскільки враховується той час, який вони офіційно відпрацювали, і те, як вони сплачували внески.

Українці, які народилися після 1969 року, можуть сплачувати внески до ZUS та Пенсійного фонду. А це говорить про те, що вони зможуть отримувати вищі виплати, ніж інші групи.

Читайте також:

Як для українців зміняться пенсії та тарифи у 2023 році. Усі подробиці

Якщо пенсію виплатили не повністю: які документи потрібні, щоби отримати залишок

Допомога на похорон пенсіонера: українцям розповіли, скільки мають виплачувати