Мало хто знає, але при розподілі майна Збройних сил (ЗС) СРСР Україні дісталося 205 великих виробничих об'єднань та 139 науково-виробничих об'єднань оборонного сектору. Це свого часу дозволяло ремонтувати, модернізувати та виробляти різне озброєння та військову техніку. Ось тільки Україна, яка ніколи за свою багатовікову історію не розпочинала війни, більшість цієї зброї постачала на експорт. 2022-й все змінив.

Так, стало відомо, що в Україні організували виробництво нових осколково-фугасних снарядів 152 калібру.

Такого висновку дійшли OSINT-дослідники з проекту Ukraine Weapons Tracker після аналізу фотографій та відео з фронту. Своїми припущеннями експерти військової OSINT-спільноти Ukraine Weapons Tracker поділилися в соціальній мережі Twitter .

Аналітики звернули увагу на фото турецької інформаційної агенції "Анадолу" з передовою.

Так, на одному з відео вдалося ідентифікувати маркування та вивчити конструктивні особливості снарядів – снаряд зібраний із двох відфрезерованих частин. Саме про таку особливість нещодавно заявляли в "Укроборонпромі".

І справді, про те, що в Україні налагодили виробництво 122 та 152-мм снарядів, міністр оборони України Олексій Рєзніков заявляв у листопаді 2022 року.

Крім того, маркування, яке вдалося розглянути, свідчить про те, що це є боєприпаси 2022 року виробництва.

"Дуже помітна подія: на передову стали надходити нові артилерійські боєприпаси українського виробництва. Тут ми бачимо 152-мм осколково-фугасні снаряди "ОФ-25Т" 2022 року випуску. Ними можна стріляти з буксированих гаубиць "Д-20"/"Мста-Б " та САУ "2С3" / "Мста-С"", - зазначено у повідомленні.

До речі, зброярі також пояснили, чому масове виробництво 152 мм снарядів не розгорнули до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Так, за версією держконцерну, випуск снарядів провалився через підрядників, які не забезпечили постачання вибухової речовини належної якості. Також держава не отримала і обладнання, яке замовило для створення конвеєрної лінії. Наразі всі ці події розслідують у рамках кримінальних проваджень.

Читайте також:

Остання зброя пропаганди: Хрюша та Степаша зі "На добраніч, малюки!" їдуть на фронт умовляти українців здатися

"Чорний ящик". Буданов розповів про секретну зброю ЗСУ, яка знищує окупантів

Для чого досвідчені водії завжди возять із собою голку у салоні автомобіля