Росія 16 грудня 2022 року вчергове нанесла масований ракетний удар по українській інфраструктурі. Внаслідок ракетного терору зараз повністю знеструмлені, Черкаси, Полтава та Харків. Крім того, по всій країні запроваджено екстрені аварійні відключення світла. Але і це ще не найгірші новини.

Так, "Укренерго" повідомило про настання надзвичайної ситуації, починаючи з розрахункового періоду з 09:00 16 грудня. Про це повідомляє пресслужба "Укренерго".

Справа в тому, що внаслідок масованих ракетних обстрілів з боку РФ по електроенергетичній інфраструктурі України відбулася втрата понад 50% споживання об’єднаної енергосистеми країни. А відповідно до п.2.4 Кодексу системи передачі, втрата понад 50% споживання ОЕС України визначає настання режиму системної аварії.

Оголошена надзвичайна ситуація означає, що через пошкодження підстанцій та генеруючих потужностей немає технічної можливості забезпечити світлом більше 50% споживачів країни (включно з критичною інфраструктурою), – директор "Центру досліджень енергетики" .

Тобто неможливо ні виробити більше енергії, ні транспортувати її.

За таких обставин передбачено два варіанти роботи ринку електричної енергії:
1) У разі тривалості надзвичайної ситуації до 24 годин:

  • розрахунок плати за небаланс та балансуючу електричну енергію здійснюється відповідно до середньої за попередні 30 днів до оголошення надзвичайної ситуації ціни на розвантаження та завантаження;

2) У разі тривалості надзвичайної ситуації до 24 годин:

  • зобов'язання учасників ринку та АР щодо відповідальності за небаланси та оплати балансуючої енергії припиняють свою дію на період дії надзвичайної ситуації в ОЕС України;
  • АР після припинення надзвичайної ситуації в ОЕС України, що тривала більше 24 годин, розраховує фактичні витрати, понесені кожним учасником ринку під час надзвичайної ситуації в ОЕС України та виставляє відповідні платежі всім учасникам ринку для компенсації таких витрат.

Щоправда, в Правилах ринку не врегульовано усі питання, що можуть виникнути під час НС, тому наразі всі "заручники ситуації" чекають подальших роз’яснень щодо роботи ринку електричної енергії від офіційних джерел.

Читайте також:

Ракетний обстріл України: в яких регіонах пропали світло та вода, де дізнатися адресу найближчого "Пункту незламності"

Лютневий синдром: Росія планує масштабний наступ у лютому 2023 року Нічому їх життя не вчить

Українці зможуть безкоштовно обміняти звичайні лампочки на економки. Як це працює