Вже найближчим часом в Україні почне працювати програма безкоштовного обміну лампочок для населення. Це стане можливим завдяки відповідній державній програмі та допомозі Євросоюзу.

Про нововведення повідомила прес-служба Міністерства енергетики, посилаючись на слова першого віце-прем'єр-міністра – міністра економіки України Юлії Свириденко.

Чиновниця також назвала кількість замін, які проспонсує влада. Йдеться про заміну 50 млн застарілих ламп розжарювання на нові світлодіодні як у населення, так і у державному та комунальному секторі.

Як заявила Свириденко, це має суттєво скоротити навантаження на енергосистему.

"Такий простий спосіб, як заміна ламп живлення на енергозберігаючі LED-лампи, може допомогти нам споживати на 7-10% менше електроенергії під час пікового навантаження", - запевнила Свириденко.

Міністерство також звітувало, що для зменшення наслідків ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури уряд працює у двох напрямках – з одного боку, вони збільшують виробництво та розподіл енергії, а з іншого – впроваджують заходи енергоефективності, які можуть допомогти українцям пережити зиму та зменшити споживання енергії.

Найближчим часом Мінекономіки надасть докладну інструкцію, як можна отримати світлодіодні лампи – механізм буде максимально простим.

Як нагадують у Мінекономіки, допомогти Україні провести кампанію із заміни ламп закликав президент Володимир Зеленський. Іноземні партнери вже відгукнулися на цю ініціативу та погодилися профінансувати кампанію.

Так, наприклад, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, вже досягнуто попередніх домовленостей про постачання таких ламп з одним із французьких виробників, а Франція готова профінансувати постачання 5 млн таких ламп.

Окрім того, Єврокомісія профінансує закупівлю близько 30 мільйонів світлодіодних лампочок для України. Про це повідомила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на міжнародній конференції з підтримки України у Парижі.

"Ми профінансуємо близько 30 мільйонів світлодіодних лампочок для України. Коли 50 мільйонів таких лампочок буде доставлено з нашими партнерами, це заощадить 1 ГВт (електроенергія) – річний обсяг виробництва (блоку) атомної електростанції! У темний час ми стоїмо разом із нашими українськими друзями" , - Написала згодом Урсула фон дер Ляєн у твіттер-акаунті.

Читайте також:

Подвійне підвищення тарифів на електрику: до чого готуватись

Через відключення електрики продукти дорожчатимуть. Українців уже попередили

Історичний захист: скільки батарей легендарних установок Patriot отримає Україна від США