Тривалий час експерти попереджали українців про "складну зиму", у зв'язку з чим передбачливі співвітчизники завчасно почали до неї готуватися. І перше, що зробили люди – почали скуповувати електричні обігрівачі. Ось тільки замість дефіциту газу українцям довелося зіткнутися з відсутністю електрики, тому зараз у магазинах спостерігається підвищений попит на портативні газові плитки.

І справді, пауербанки далеко не єдиний товар, який почали скуповувати українці на тлі проблем із електрикою.

Так, у топ продажів жовтня-листопада потрапили газові балони (середній чек — 52 гривні), портативні газові плити з адаптером (940 гривень) та газові пальники для кемпінгу (близько 1900 гривень).

Продавці кажуть, що при виборі портативної газової плитки, яка знадобиться при тривалих відключеннях світла, слід звернути увагу на:

  • систему безпеки;
  • витрати палива;
  • ширину варильної поверхні;
  • наявність п'єзопідпалу;
  • регулювання;
  • вага;
  • на балони до плитки.

Щодо вартості, то зараз вона піднялася майже вдвічі. Ціна на портативні газові плитки на початок грудня розпочиналася від 1700 до 3 тисяч грн. При цьому раніше її можна було придбати менш як за тисячу гривень.

Система безпеки

Портативна плитка має захист від неправильної установки балона до неї, а також підвищеного тиску та витоку газу. Тому її можна використовувати у приміщенні, хоч і уважно стежити за нею. Потрібно вибирати ту плиту, яка виділяє мінімум чадного газу.

Витрати палива

У техпаспорті можна знайти дані про витрату палива під час використання. Тобто вказано час, коли закипить літр води. Чим нижчий показник, тим більше буде витрачатися газ.

Потужність

На кілограм їжі витрачається 1 кВт. Середнє споживання їжі для дорослих – півкілограма. Тому, наприклад, на двох у квартирі потрібно брати плиту потужністю 1-1,5 кВт.

Ширина варильної поверхні

На широкій поверхні можна приготувати один раз більший обсяг їжі. Тому чим більше сім'я, тим ширшою має бути плитка.

Наявність п'єзопідпалу та регулювання

П'єзопідпалом запалюється вогонь лише за одне клацання. Також потрібно уточнити, чи плита має ручне регулювання полум'я, тому що без регулювання буде складніше щось приготувати і витрата пального буде занадто великою.

Вага

Туристичні газові плитки важать 0,8-5 кг. Це важливий показник для тих, хто бере її в похід, а в квартирі це не важливий показник.

Балони

Найкомпактнішим газовим плиткам потрібно цанговий балон на 400 мл, який вставляють у корпус виробу. Паливо – суміш пропану з бутаном, тоді можна досягти вищої температури полум'я.

Читайте також:

Шандарахне на повну. В Україну йде пекельний мороз, де буде найхолодніше 4 грудня

Не просто «сміття з хати»: чому після заходу сонця не можна виносити сміття з дому

Блекаут у Новий рік: чи буде Україна зі світлом у новорічні свята