За даними Держстату, середньостатистичний українець з'їдає на місяць хліба 8 кг, а от картоплі понад 6 кг. Не дивно, що в Україні цей коренеплід називають "другим хлібом". І справді, картоплю варять, смажать, запікають, додають у салати, готують зрази, галушки, оладки – всіх страв і не порахувати. До того ж картопля в Україні останнім часом була однією з найдешевших овочів. Звичайно ж, усіх цікавить, чи буде так і далі.

Цієї осені українці могли купити картоплю за ціною від 7 гривень за кілограм. Чи дорожчатиме овоч у зимові місяці розповів Дмитро Ткаченко, співвласник СТОВ "Воля" у Черкаській області виданню Agrotimes.

Так, за словами експерта, ціна на картоплю взимку залежатиме насамперед від погоди. Якщо будуть морози, сильні снігопади - вона може повзти вгору.

"До лютого навряд чи відбудеться зміна ціни на картоплю, зростання вірогідніше в лютому. Імпорт нам не загрожує, оскільки в Європі був неврожай через посуху і високі температури влітку. Ми могли б експортувати свої надлишки, але є проблема з постачанням української картоплі в ЄС через певні карантинні обмеження", – каже фермер.

Зараз у супермаркетах ціна овочів стартує від 9-10 гривень за кілограм, а у західних регіонах у людей її можна придбати навіть за ціною 5 грн за кг.

"Порівняно з іншими овочами картопля зараз відносно недорога. Зараз йде масовий продаж картоплі тими господарствами, які не мають власних потужностей для зберігання. Крім того, багато цього овочу насадили господарства населення через війну. Відповідно, на ринку товару більш ніж достатньо" , – сказав Ткаченко.

Читайте також:

Горітиме весь день: як зробити перевірену свічку з картоплі та звичайної олії

Слинки потечуть: як приготувати запечену картоплю з олією. Рецепт

Як правильно зберігати картоплю у квартирі, щоб вона не проростала