У нинішніх умовах, коли тривалі відключення електроенергії щодня стали нормою, зберегти вдома запас продуктів стало неабиякою проблемою. Найлегший вихід в таких умовах харчуватись - "давитись" бутербродами. Вони і справді відіб'ють почуття голоду на цілий день, але місяць такого харчування з успіхом призведе до загострення гастриту і набирання ваги. Поради, як цього уникнути, дала нутриціологиня Дар'я Трохимович.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяНі для кого не секрет, що кожній людині щодня потрібні всі макронутрієнти – білки, жири та вуглеводи.
Жири
Оливки, авокадо, горіхи, насіння (гарбузове, соняшникове, льону, кунжут) – це ненасичені жири, які завжди потрібні людському організму. Вони зменшують ризики серцево-судинних захворювань, позитивно впливають на гормони та дають довгу ситість.
За відсутності електропостачання, наприклад, авокадо можна розім'яти виделкою, додати лимонний сік, спеції і намазати на хліб. А якщо додати до цього ще рибку чи яйце, овочі і зелень, то буде ситний і корисний сніданок.
Різні види горіхів – це завжди хороший перекус. Горіхи, окрім жирних кислот, містять купу мікроелементів (кальцій, калій, магній, фосфор). А якщо з'їсти банан зі жменею горішків на перекус – взагалі прекрасно. Горіхи можна довго зберігати вдома і швидко взяти в укриття. Також горіхи можна додавати до сиру, салатів, каш.
Печінка тріски – насичений жир та природне джерело вітаміну Д. Викладіть печінку тріски на хліб, додайте овочі, білок і вийде хороший прийом їжі.
Печінкові та м'ясні паштети – також те, що не потребує термічної обробки. Паштети є джерелом насиченого жиру та білку, поєднуються з хлібом, хлібцями.
Білок
Це різноманітні рибні та м'ясні консерви, адже вони довго зберігаються. Наприклад, оселедець, скумбрія, тунець, лососеві у власному соку або у розсолі (де у складі тільки вода та сіль).
Сир – ще один хороший білковий продукт. До нього завжди можна додати банан, грушу, горіхи (чи горіхову пасту), насіння, або солоний варіант – помідор, перець, зелень, сіль, спеції і закрутити в лаваш. А ось крем-сири можна намазувати на хліб, додавати зверху рибу, овочі, авокадо і готувати корисні поживні бутерброди.
Вуглеводи
За порадою Трохимович, варто завжди мати вдома відварену крупу. Приготуйте кашу, коли є електроенергія – вона добре зберігається та є чудовим джерелом вуглеводів.
Консервований горох, кукурудза, суміші овочів та квасоля – продукти, які теж мають бути вдома про всяк випадок. Вони містять рослинні білки, клітковину та вітаміни. Їх можна додавати до каші або в салати.
Читайте також:
Викликають сильний головний біль: названі продукти, від яких краще відмовитись
Краще зробити запаси: які продукти подорожчають через часті відключення світла
Артеріальна «мітла»: якими продуктами можна вивести холестерин із організму
Подорожчання молока, олії та сметани: що відбувається з цінами на ці продукти