У нинішніх умовах, коли тривалі відключення електроенергії щодня стали нормою, зберегти вдома запас продуктів стало неабиякою проблемою. Найлегший вихід в таких умовах харчуватись - "давитись" бутербродами. Вони і справді відіб'ють почуття голоду на цілий день, але місяць такого харчування з успіхом призведе до загострення гастриту і набирання ваги. Поради, як цього уникнути, дала нутриціологиня Дар'я Трохимович.

Ні для кого не секрет, що кожній людині щодня потрібні всі макронутрієнти – білки, жири та вуглеводи.

Жири

Оливки, авокадо, горіхи, насіння (гарбузове, соняшникове, льону, кунжут) – це ненасичені жири, які завжди потрібні людському організму. Вони зменшують ризики серцево-судинних захворювань, позитивно впливають на гормони та дають довгу ситість.

За відсутності електропостачання, наприклад, авокадо можна розім'яти виделкою, додати лимонний сік, спеції і намазати на хліб. А якщо додати до цього ще рибку чи яйце, овочі і зелень, то буде ситний і корисний сніданок.

Різні види горіхів – це завжди хороший перекус. Горіхи, окрім жирних кислот, містять купу мікроелементів (кальцій, калій, магній, фосфор). А якщо з'їсти банан зі жменею горішків на перекус – взагалі прекрасно. Горіхи можна довго зберігати вдома і швидко взяти в укриття. Також горіхи можна додавати до сиру, салатів, каш.

Печінка тріски – насичений жир та природне джерело вітаміну Д. Викладіть печінку тріски на хліб, додайте овочі, білок і вийде хороший прийом їжі.

Печінкові та м'ясні паштети – також те, що не потребує термічної обробки. Паштети є джерелом насиченого жиру та білку, поєднуються з хлібом, хлібцями.

Білок

Це різноманітні рибні та м'ясні консерви, адже вони довго зберігаються. Наприклад, оселедець, скумбрія, тунець, лососеві у власному соку або у розсолі (де у складі тільки вода та сіль).

Сир – ще один хороший білковий продукт. До нього завжди можна додати банан, грушу, горіхи (чи горіхову пасту), насіння, або солоний варіант – помідор, перець, зелень, сіль, спеції і закрутити в лаваш. А ось крем-сири можна намазувати на хліб, додавати зверху рибу, овочі, авокадо і готувати корисні поживні бутерброди.

Вуглеводи

За порадою Трохимович, варто завжди мати вдома відварену крупу. Приготуйте кашу, коли є електроенергія – вона добре зберігається та є чудовим джерелом вуглеводів.

Консервований горох, кукурудза, суміші овочів та квасоля – продукти, які теж мають бути вдома про всяк випадок. Вони містять рослинні білки, клітковину та вітаміни. Їх можна додавати до каші або в салати.

Читайте також:

Викликають сильний головний біль: названі продукти, від яких краще відмовитись

Краще зробити запаси: які продукти подорожчають через часті відключення світла

Артеріальна «мітла»: якими продуктами можна вивести холестерин із організму

Подорожчання молока, олії та сметани: що відбувається з цінами на ці продукти