Кажуть, що для приготування бастурми зі свинини вдома знадобиться лише дві речі – час та терпіння. Цей процес хоч і простий, що не потребує особливих навичок та вміння, але довгий. Однак усі витрачені зусилля призведуть до отримання ароматного, пряного м'яса, яке стане чудовою заміною на ковбасу.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяДля рецепту знадобляться такі продукти:
- свиняча вирізка 1.5 кг;
- сіль (не йодована!) 0.5 кг;
- паприка 1 стол. ложка;
- перець чорний мелений 1 стол.
- пажитник 1 стол. ложка.
Увага! Найкраще для бастурми підходить свиняча вирізка - довгі поздовжні шматочки, так як вони дуже м'які і ніжні.
І ще, якщо немає будинку пажитника, можна взяти суміш спецій, до складу яких він входить, наприклад, хмелі-сунелі.
Отже, м'ясо на першому етапі потрібно добре обмити і обсушити паперовими рушниками, тому що зайва волога завадить м'ясу вялитися.
Лягаємо вирізку в миску або контейнер і засипаємо сіллю - її буде багато, так і треба, щоб м'ясо добре просолилося. До того ж це допоможе не зіпсуватися м'ясу в процесі сушіння, адже м'ясо не піддається термічній обробці.
Накриваємо миску з м'ясом харчовою плівкою та прибираємо в холодильник на три дні.
М'ясо пускатиме сік - його треба періодично зливати.
Через 3 дні м'ясо потрібно дістати з холодильника і добре промити від солі, після чого добре обсушити паперовими рушниками.
Далі беремо чистий шматок марлі або тонку серветку з бавовни і загортаємо в неї шматок м'яса. Зробивши з мотузки петлю, перев'язуємо верх згортка. М'ясо потрібно повісити сушитися на добу в приміщенні, що добре провітрюється. Будинки для цього чудово підійде закритий балкон.
Через добу м'ясо знімаємо та обмазуємо з усіх боків спеціями. Для цього потрібно насипати їх в одну чашку і залити невеликою кількістю чистої води, щоб по консистенції вийшла кашка, а потім добре перемішати.