Багато хто погодиться, що якщо мандарини символізують Новий рік, торжество та чари, то хурма – це відправна точка, настання зими. А от у Японії кажуть, що "лікар стає синім, коли хурма червоніє". І справді, це не тільки дуже смачна ягода, а й мега корисна.

Дієтологи стверджують, що в 100 г стиглої хурми міститься 25% цукрів (від добової норми), 1,5% білка, 0,85% жирів.

Також хурма багата на вітамін С — 15 мг (до 55% від добової норми) і йод — 30 мкг (близько 45% від рекомендованої добової норми). Вона багата на вітаміни A, E, K, B1, B2, B4, B5, B6, B9, P, PP, залізом, калієм, марганцем, фосфором і магнієм. До списку "корисності" можна додати пектин, органічні кислоти, харчові волокна і танін, ефективний для профілактики атеросклерозу.

Як бачимо, єдиний мінус хурми полягає в тому, що якщо плід не достиг повністю, то він має терпкий смак.

Правда, усунути неприємну в'язкість легко: для цього потрібно залишити плоди в темному місці при кімнатній температурі (а ще краще - в пакеті з яблуками або бананами) на 2-3 дні, і вони дозріють. Також можна заморозити, зав'ялити або висушити плоди у дегідрататорі або духовці.

А ось щоб вибрати стиглу і солодку хурму, яка не в'яже, варто дотримуватись таких правил:

Придивіться до круглих або плескатих фруктів

Найсолодшими вважаються представники сімейства королькових (наприклад, сорт "хіакумі"). Однак насолода залежить не тільки від сорту, а й від визрівання.

Оцініть колір

Стиглий плід має бути насиченого червоно-жовтогарячого кольору. Якщо перед вами хурма світло-жовтогарячого забарвлення, то, швидше за все, вона незріла. Якщо бачите на шкірці хурми тонкі сухі смужки, розташовані колоподібно, - це ознака зрілості плода. При цьому поверхня хурми має бути блискучою та гладкою. Тріщини – ознака гниття.

Потрогайте хурму

Дуже тверді плоди, швидше за все, недозрілі, а надто м'які, що розтікаються в руках - перестиглі, хоч і дуже солодкі. Ідеально, коли при натисканні ви відчуваєте, як трохи стискаєте хурму.

Подивіться на листя

Знайти дозрілі плоди допоможуть навколоплідні листочки хурми. Вони мають бути висохлими. Якщо підняти листочки, то під ними можна побачити коричневий відтінок.

Читайте також:

Знижують цукор у крові: названі незвичайні властивості перепелиних яєць

Заберіть пігулки геть: як підручними способами знизити тиск

Можна сплутати з нездужанням: названі симптоми раку, які виявляються лише вранці