Відносини Білорусії з країнами Заходу ніколи не були "ідеальними", однак у 2020 році вони й зовсім різко погіршилися після президентських виборів. Ще б пак, усі пам'ятають, як за допомогою спецтехніки та спецзасобів режим Лукашенка пригнічував волю народу. Новий етап кризи цих відносин стався через підтримку Мінськом російської військової спецоперації в Україні.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко пропонує націоналізувати підприємства з іноземним капіталом, власники якого йдуть із країни

Відео із заявами Лукашенко опублікував близький до його прес-служби Telegram-канал "Пул першого".

"Щоб я близько не бачив цих ваших литовців, фінів та інших тут. Ми знаємо, як вони "заходили". І як залишали всі та виходили", - заявив Лукашенко.

Він додав, що не хоче називати конкретні підприємства, але, за його словами, йому вже надходять повідомлення щодо поведінки інвесторів.

"Одні втекли – фіни. А литовці бігають-шукають, щоб не кинути підприємство, а його добре продати", – стверджує самопроголошений президент Білорусі.

"Вони повинні знати, що ніхто нічого не продасть з іноземним капіталом! Це буде націоналізовано. Ось і все! Ми самі це можемо зробити", – заявив Лукашенко.

Нагадаємо, що в липні 2022 року уряд Білорусії сформував перелік із 190 компаній, що працюють у різних сферах економіки республіки. Інвесторам із недружніх країн було заборонено відчуження часток та акцій цих компаній. Згодом перелік дещо розширився.

У листопаді було розширено обмеження щодо юридичних та фізичних осіб з недружніх країн, які є інвесторами компаній, що увійшли до переліку, встановлено заборону на реорганізацію бізнесу та вихід з нього.

Читайте також:

"Рідні наші люди": Лукашенко з тремтячою головою покликав українців у гості

"Скаржитися нема кому": Лукашенко розповів у вторгненні білорусів в Україну

Вова, давай визначатись, чи я петляю: Лукашенко вимагає очну ставку з Путіним

Втеча Лукашенка. У мережі розповіли про план Б білоруського диктатора