Кримінальна відповідальність настає тоді, коли військовозобов'язаний пройшов медкомісію, він був визнаний придатним та надав мобілізаційне розпорядження для відбуття до частини.

Так, кримінальну відповідальність встановлено відповідною статтею, яка сформульована як ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Відповідальність встановлюється позбавленням волі від 3 до 5 років .

Однак, суд рідко встановлює реальне позбавлення волі. Найчастіше це обмежується формулюванням про позбавлення волі, але без реального відбування покарання.

За ухилення від появи на порядку денному про уточнення даних або проходження медкомісії передбачається адміністративне покарання.

Відповідальність за ухилення від військової служби

Українське законодавство передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність за ухилення від військової служби. Якщо військовозобов'язаний не з'явився після отримання першого порядку денного, йому можуть виписати штраф – 3 400 – 5 100 гривень . За повторне порушення доведеться заплатити до 8500 гривень .

Військовозобов'язаному, який пройшов медичну комісію, а далі не з'явився у військкомат, загрожує кримінальна відповідальність.

Читайте також:

Кого відправлять на примусову трудову мобілізацію: названо список осіб

Порядки вручатимуть, але на фронт відправлять не всіх: українцям роз'яснили нюанси мобілізації

Прем'єр Ічкерії розповів, навіщо Путін випустив з Росії мільйон людей, які біжать від мобілізації.