Казанська ікона Пресвятої Богородиці була особливо улюблена і шанована на Русі. Ще б пак, Казанська ікона Божої Матері — це один із найвідоміших образів Богородиці. Вона є у більшості православних храмів, нею благословляють на сімейне життя молодих. А ще Казанська неодноразово опинялася в гущі найгрізніших подій історії Київської Русі.
До речі, день Казанської Божої Матері відзначається двічі: восени та в середині літа.

Про що моляться Казанській іконі Божої Матері

У цієї ікони просять здоров'я, лікування важких хвороб, благополуччя. Їй моляться для позбавлення від скорботи та смутку. Казанська ікона Богоматері вважається покровителькою жінок. У неї просять заступництва сім'ї, здоров'я для дітей та чоловіка, легких пологів.

Молитва Казанській іконі Божої Матері

О, Пресвята Пані, Владичице Богородиці! Зі страхом, вірою та любов'ю перед чесною і чудотворною іконою Твоєю припадаюче, молимо Тебе: не відверни лиця Твого від тих, що прибігають до Тебе. Звільни ж усіх з вірою Тобі, що моляться від гріховних падінь, від наклепу злих людей, від всяких спокус, скорбот, хвороб, бід і раптові смерті. Даруй нам дух сокрушення, смирення серця, чистоту помислів, виправлення гріховного життя і залишення гріхів, та всі вдячні оспівуючі величі і милості Твоя, що є над нами тут на землі, сподобимося і Небесного Царства, і там з усіма святими прославимо пречесте і Сина, і Святого Духа на віки віків. Амінь.

Традиції та заборони у День Казанської Божої Матері

Традиційно цього дня відвідують богослужіння та читають молитву Божої Матері. Наші пращури помітили, якщо у цей день погода буде непогожою. Також готують льохи до зберігання овочів. Хорошою прикметою вважалося відзначати весілля цієї дати – тоді шлюб буде дуже міцним.

Що не можна робити 4 листопада:

  • працювати;
  • сваритися, злитися, поганословити;
  • позичати гроші;
  • вирушати у дорогу.

Народні повір'я та прикмети:

► цього дня намагалися весілля зіграти, бо вважалося: "Хто на Казанській одружується, щасливий буде"

► якщо день почнеться туманом - бути ростепіли

► якщо піде дощ, то слідом за дощем і зима прийде: "На Казанську з ранку дощ, а до вечора сніг сніг лежать".

► на Казанську ясний день – до похолодання.

Читайте також:

Майже 600 гривень: із 1 грудня українцям видадуть доплату до пенсій. Хто отримає

Адвокат розповів, що робити українцям, яких мобілізували із порушеннями

Кучугури та снігопади: синоптики розповіли, коли почнеться справжня зима