Всипані бутонами орхідеї не рідкість для квіткового магазину. Ось тільки домогтися повторного цвітіння (нехай і не так багато) в домашніх умовах буває непросто. Досвідчені садівники знають секрет, як досягти бажаного.

Змусити орхідею повторно зацвісти – завдання не з легких, що вимагає дотримання цілого ряду умов, наявності певних зовнішніх факторів та забезпечення належного догляду. В іншому випадку цвітіння не буде, і мрія про гарну орхідею у власному будинку так і залишиться просто мрією.

Правило 1: вік багато що вирішує

Зазвичай орхідеї цвітуть віком від півтора до трьох років – залежно від конкретного виду квітки. Тому, якщо орхідея раптом не поспішає цвісти, потрібно поцікавитися її віком - можливо, квітка просто молода для цвітіння. Обчислити вік орхідеї нескладно за кількістю пагонів. У дорослої рослини, вже готової цвісти, їх буде приблизно 5-8.

Правило 2: не потрібно пересувати горщик

Виявляється, орхідея дуже не любить, коли її пересувають. Будь-яка зміна умов освітлення стає страшним стресом для рослини, після чого про зростання мови вже й бути не може. Крім того, геть-чисто відмовитися від переміщення квітки під час поливу і в період появи квітконоса.

Правило 3: великі перепади температур є зло

Орхідея дуже не любить сильних температурних перепадів і добре цвіте лише в умовах, коли нічна температура не знижується щодо денної менше 4-6°C.

Причини, чому не цвіте орхідея:

  • надто молода рослина;
  • ураження шкідниками;
  • надлишок добрив;
  • занадто сухе або холодне повітря;
  • надмірний полив.

Шокова терапія, щоб змусити орхідею зацвісти включає:

  • поміняти місце орхідеї, наприклад, поставити в прохолодне затінене місце на місяць без поливу та добрива. Потім повернути на колишнє місце, полити;
  • можна знизити чи підвищити температуру навколишнього середовища;
  • припинити полив.

Після такого шоку орхідея почне випускати квітконоси та бутони.

Обрізка квітконосів

На квітконосі обов'язково є кілька нирок у сплячому стані, щоб їх пробудити необхідно обрізати ножем квітконос вище за нирку на 2,5-3 см. Також можна обрізати квітконос над третьою ниркою. Якщо зрізати біля розетки, то цвітіння буде рясним, але чекати на нього треба буде довше.

Читайте також:

Меган Фокс похвалилася фото, засвітивши "пухке та вологе" місце. Туди люблять цілувати

Тарас Тополь показав, як виглядає його дружина-красуня: посмішка просто зачаровує

Купити квартиру у Львові, Ужгороді та Івано-Франківську: які зараз ціни на житло