У понеділок, 24 жовтня, Папа Римський Франциск і президент Франції Еммануель Макрон зустрілися у Ватикані.

Президент Франції вирішив подарувати понтифіку рідкісне перше видання філософа Канта "До вічного миру" і це викликало скандал у мережі серед польських і українських користувачів. Справа в тому, що політик подарував Папі працю Іммануїла Канта "Вічний мир: Філософський нарис", видану 1796 р. і ймовірно вкрадену зі Львова.

Це з'ясували італійські журналісти, які роздивилися на виданні печатку власника книги, яким виявилася "Czytelnia Naukowa we Lwowie" — перше львівське наукове товариство студентів, засноване у 1867 р. Спадкоємцем цієї бібліотеки є Львівський Університет ім. Івана Франка.

За яких обставин видання потрапило до французького президента — невідомо. Можливо, що його вкрали зі Львова під час Другої світової війни нацисти, або ж воно було вивезене після 1991 року. Колишній дипломат Роберт Пшель на своїй сторінці у Twitter прокоментував такий інцидент.

"Печатка чітко вказує, що книга, подарована Папі Франциску президентом Франції, колись була власністю (тоді ще) польської університетської бібліотеки у Львові… щонайменше соромно", — йдеться в повідомленні Пшеля.

Читайте також:

Підглядає за дівчатами: онука Пугачової, що втік із Росії, підловили за пікантним заняттям

Зовсім "злетів": Кадиров вимагає, щоб усі українські міста зникли з лиця землі

Життя дитини перетвориться на суцільну проблему: названо імена, якими краще не називати малюків