На сьогоднішній день Польща є однією з розвинутих країн Східної Європи, де реформування економіки призвело до досить непоганого рівня соціального забезпечення, тобто, медичні послуги та пенсійні виплати там дійсно наближаються до європейських стандартів. Ще б пак, навіть мінімальна пенсія дозволяє полякам похилого віку гідно і цікаво жити, а не виживати. А якщо додати до цього і те, що пенсіонери Польщі користуються широкими пільгами при проїздах і авіаперельотах, а також іноді не платять жодного злотого за газ або за світло, то стає зрозумілим, що матеріальне становище в Польщі в літньому віці цілком пристойне.

Як виявилось, отримувати "європейську" пенсію можуть за певних умов і українці. Зокрема, це стосується тих, хто працював у Польщі.

При наявності хоча б найменшого стажу там, можна оформити соціальні виплати. Проте, звичайно, не слід розраховувати, що ці виплати будуть захмарними.

Вся справа в тому, що з 2014 р існує договір Польщі та України про соціальне забезпечення, тому проводяться взаємозаліки трудового стажу.

За певних умов на польську допомогу можуть претендувати три категорії українців. Серед них:
  1. Перша категорія — ті, хто були народжені до 1949 року. Потрібно мати стаж роботи як в Польщі, так і в Україні. Для жінок він має бути від 20 років, для чоловіків — від 25 років. Тобто в разі, якщо жінка відпрацювала в Україні 19 років, а в Польщі - лише 1 рік, вона вже має право на польські виплати.
  2. Друга категорія - ті, хто були народжені в проміжку між 1949 і 1969 роками. У такому випадку пенсія залежить від того, скільки податків роботодавець та особа заплатили.
  3. Третя категорія — ті, хто були народжені після 1969 року. Ситуація майже збігається з другою категорією. Роботодавці в цьому випадку сплачували податки як у Пенсійний фонд, так і ZUS, хоча раніше виплати йшли лише в одну з організацій.

Читайте також:

Чому деякі українці можуть залишитись без пенсій: у Пенсійному фонді роз'яснили ситуацію

Українцям розповіли, що буде з цінами на цукор та соняшникову олію після подорожчання яєць

Слава Камінська та Ганна Трінчер почали потужно з'ясовувати стосунки: подробиці скандалу