Підвищення ціни на яйця зумовлено кількома показниками. Насамперед – сезонність, адже з настанням холодів кури починають нестись гірше, а другий – військові дії, внаслідок яких або було зруйновано птахофабрики, або фермери свідомо скорочували поголів'я через неможливість збуту продукції.

Докладніше про це повідомляє інформаційне видання УНІАН, посилаючись на заяву заступника міністра аграрної політики та продовольства України Маркіяна Дмитрасевича в ефірі національного телемарафону.

Чиновник стверджує, що немає жодних підстав для ще більшого подорожчання соняшникової олії, цукру та курячих яєць. Заступник міністра впевнений, що вже наступного місяця відбудеться стабілізація цін на ходові продукти харчування.

Дмитрасевича уточнив, що вже зараз фермери зібрали 2,6 мільйона тонн насіння соняшника, а прогноз збору на цей рік становить 9,5 мільйона тонн.

"Це менше в порівнянні з попереднім роком, який був рекордним і приніс 16,3 мільйона тонн соняшнику. Причини такого зменшення зрозумілі - війна та погодні умови, які уповільнили темпи збирання. Але для внутрішніх потреб цього більше, ніж достатньо. Тому, якщо не говорити про загальну інфляцію та подорожчання логістики, подорожчання олії не повинно бути" , - уточнив чиновник.

Також Дмитрасевич розповів, що ціна на цукор також не має надто сильно зрости. В Україні було посіяно 180 тисяч га цукрових буряків, що трохи менше проти минулого року – 224 тисячі га. З того, що зібрали цього року, має вийти 1 млн. тонн цукру.

Читаємо також: