Коли йдеться про гриби, зібрані в лісі, важливо подбати про власну безпеку, і про безпеку своїх близьких, з ким треба поділитися грибами і кого почастувати.

Найголовніша зброя будь-якого грибника - це його знання, в даному випадку здатність відрізняти їстівні гриби від отруйних. Про те, як навчиться розрізняти опеньки, інформує сайт ogo.ua.

Найголовніше правило – щоб гриби підходили за категорією «їстівні» відразу за всіма параметрами, а не лише за одним-двома.

Щодо кольору грибів, то з опеньками історія неоднозначно, і все залежить від ґрунту, на якому гриби ростуть, і від лісу. Таким чином, опеньки можуть бути і коричневими, і бежевими, і мідними.

Що ж до «капелюшка», то у їстівних опеньків він завжди махровий, з темними «лусочками», тільки у старих грибів може бути мало «лушпиння». Однак краще в такому разі відмовитись від гриба, ніж ризикувати.

Досвідчені грибники відзначають ще одну дуже важливу особливість їстівних опеньків – захисна плівка у гриба, яка починається від «капелюшка» і з'єднується з ніжкою гриба. Така захисна плівка виразно спостерігається у молодих грибочків, а також у маленьких за розміром грибів. У дорослих їстівних опеньків плівка розривається, і на ніжці залишається кільце або спідничка.

Що ж до ніжки гриба, то у справжніх опеньків вона товста.

Ще можна відрізнити їстівні від неїстівних по «капелюшку». І річ у кольорі платівок на зворотному боці «капелюшка» гриба. У хибних опеньків вони жовті, у старих — зелені або навіть оливково-чорні, а у їстівних вони кремові або світло-бежеві.

Ще можна визначити їстівні опеньки по запаху – у них він ніжний та приємний, «грибний». У неїстівних – землянистий.

Читайте також: