Враховуючи, що Росія ось уже другий день завдає десятків ударів по критичній інфраструктурі, українцям потрібно бути готовими як морально, так і матеріально до сценарію, коли на якийсь період може зникнути світло та опалення.

Звичайно, українські енергетики та працівники аварійних служб завжди намагаються максимально швидко все відремонтувати, але іноді це займає не одну годину часу. Рятувальники склали список того, що має бути в будинку, якщо раптом узимку виникнуть проблеми з опаленням, електро-, газо- та водопостачанням.

Power banks

Павербанк – це потужний накопичувач та зберігач енергії, що згодом використовується для зарядки та підтримки автономної роботи портативних пристроїв. При виборі слід брати до уваги ємність мобільної батареї. Підзарядити смартфон протягом дня допоможуть моделі ємністю 5000-9999 мАг, а акумулятори на 10000 мАг можуть сміливо працювати 2-3 дні. Якщо для смартфона підійде будь-який зовнішній акумулятор для заряджання ноутбука, вибирайте спеціальну модель, в технічних характеристиках якої вказана така можливість.

Ціни від 700 до 2500 гривень.

Адаптор для заряджання пристроїв у машині

Якщо є проблеми з електроенергією, а ви не встигли підзарядити телефон і немає павербанку, то може стати в нагоді автомобіль. У машині має бути гніздо прикурювача. Туди слід вставити спеціальний адаптер, а до нього приєднати телефон.

Ціни від 300 до 700 гривень.

Генератор

Дизельний або бензиновий генератор дозволить включити електроенергію. Однак коштує такий пристрій набагато дорожче, ніж інші альтернативи при вимиканні світла. Ціна залежить від виду та розміру генератора.

Свічки, ліхтарики та батарейки, сірники та запальнички допоможуть пережити "блекаут". Найкращим рішенням є батареї на сонячних батареях. Вдень можна поставити на підвіконня, а вночі користуватись. Також є багато світильників, які працюють від сонячної електроенергії, тому над ними теж потрібно замислитись.

Корисні поради за відсутності електропостачання:

  • заморожені пляшки з водою у морозильнику можуть підтримувати холод при вимкненні електрики. Це ще один запас свіжої питної води.
  • телефони старих моделей зазвичай довше зберігають заряд. Тому при вимкненні всіх електричних пристроїв та смартфона, у вас буде можливість зателефонувати рідним та близьким.
  • свічки краще підпалювати в глибокій залізній ємності, щоб вогонь відбивався від стінок.

Читайте також:

У командуванні Повітряних сил ЗСУ розповіли, чому Путін поспішив з атакою України

Путін розповів про удари по Києву та пригрозив ще серйознішими атаками

Путін та Лукашенко розгорнули загальне угруповання військ біля кордону з Україною