Відчути себе велетнем і прогулятися величезними колонами вздовж узбережжя сьогодні може будь-яка людина, яка відвідала Ірландію. Ще б пак, саме там знаходиться загадкова стежка Гігантів, яка складається з 40 тисяч багатогранних стовпів, що утворюють дорогу, що формою нагадує трамплін. Про найцікавіший феномен природи складено чимало легенд, але й вчені не втрачають часу даремно, пропонуючи нові версії виникнення "Дороги Гігантів".

Наприклад, раніше вважалося, що стежка Гігантів – це наслідок мінеральних відкладень із морської води або скам'янілий ліс із бамбука. Але ці версії надалі не отримали доказів.

І ось 6 жовтня 2022 видання Daily Mail надрукувало дослідження куратор відділу з природничих наук Національного музею штату Нью-Йорк, Майка Сіммса. Вчений всерйоз вважає, що велична природна пам'ятка "Дорога Гігантів" у Північній Ірландії утворилася лише за кілька днів, а не тисяч років, як це передбачалося раніше.

Щоб пояснити свою теорію простими словами, експерт музею Ольстера порівняв її зі листковим пирогом, який "провалився посередині".

Отже, суть дослідження полягає в тому, що незвичайні кам'яні колони сформувалися завдяки вулканічній лаві, коли вона заповнила річкову долину, а потім просіла.

"Коли розплавлена ​​лава при температурі близько 1200 °C потрапляє у воду, відбувається досить вибухова реакція, оскільки вода закипає майже миттєво. Це розбиває частину лави на крихітні склоподібні фрагменти, які називають гіалокластитом", - каже куратор музею.

Сіммс також зазначив, що всі наукові дані вказують на те, що западина, яка пізніше стала відомою як Дорога, була досить сухою, коли прибула лава, а це означає, що "вона взагалі не могла бути там дуже довго".

Зазначимо, що раніше найпопулярнішою науковою теорією освіти незвичайної природної пам'ятки було те, що лава від виверження підводного вулкана рухалася до морського узбережжя і охолоджувалася, коли торкалася води, утворюючи дивні, майже ідеальні шестикутні колони протягом тисяч років.

Крім того, щодо утворення Дороги гігантів у Північній Ірландії існує міф про розгніваного велетня, який у боротьбі з протилежним гігантом по той бік моря сформував знамениту Дорогу, відколюючи каміння від узбережжя, щоб кинути їх до Шотландії.

Довідка: Дорога гігантів - унікальна пам'ятка Північної Ірландії, яка, по суті, складається з 40 тисяч шестикутних колон, що плавно спускаються в море.

Стежка велетнів знаходиться під охороною ЮНЕСКО, а з 1987 року є національним заповідником Північної Ірландії.

Читайте також:

Вчені показали, як виглядала жінка у кам'яному віці. Довго вважали, що то чоловік. Фото

Ванна на колесах: білоруські вчені створили Лукашенку машину для втечі. Фото

Льодовик всесвітнього апокаліпсису може відірватися будь-якої миті. Вчені попередили