Російська Федерація має другий за величиною стратегічний ядерний потенціал у світі (1500 одиниць розгорнутих боєзарядів – дані на листопад 2012 р., подані Росією в рамках обміну інформацією за новим договором СНО) та значним тактичним ядерним арсеналом.

Стратегічні ядерні сили (СЯС) Росії побудовані у формі ядерної тріади, що складається з наземного (РВСН), морського (РПКСН у складі ВМФ) та авіаційного компонента (стратегічні бомбардувальники у складі ВПС).

При цьому основний акцент зроблено на розгортанні ракетних комплексів наземного базування, зокрема унікальних комплексів ґрунтового мобільного базування типу «Тополь».

І хоча всі цифри щодо ядерної зброї є приблизними, але, за даними Федерації американських учених, у Росії є 5977 ядерних боєголовок - пристроїв, що викликають ядерний вибух, - хоча це включає близько 1500 знятих з експлуатації та підлягаючих демонтажу.

Зазначимо, що до позитивних моментів у розвитку ядерних сил Росії можна зарахувати такі:

  • завершення відпрацювання нового ракетного комплексу "Ярс" з МБР РС-24;
  • поновлення виробництва важкого бомбардувальника Ту-160;
  • поновлення льотних випробувань корабельного ракетного комплексу «Булава» з БРПЛ РСМ-56;
  • введення в експлуатацію нового покоління РЛС системи попередження про ракетний напад у Ленінградській області та Краснодарському краї;
  • виведення на орбіту протягом останніх років кількох супутників серії "Космос" для поповнення космічного ешелону системи раннього попередження "Око".

При цьому існує й низка факторів, що знижують боєздатність ядерних сил Росії. До них відносяться:

  • старіння стратегічних носіїв (у 80% ракет вийшов встановлений термін служби);
  • обмеженість можливостей космічного та наземного ешелону системи попередження про ракетний напад, часткову відсутність спостереження ракетонебезпечних районів в Атлантичному та більшій частині Тихого океану;
  • концентрація важких бомбардувальників все на двох базах, що робить їх уразливими для запобіжного удару;
  • знижена мобільність РПКСН (на бойовому патрулюванні у морі одночасно перебувають 1-2 РПКСН).

Читайте також:

Російські війська починають збивати власні дрони у Криму. Ось і почалося

У Криму розпочалася паніка через підводний безпілотник, який може наближатися до кораблів. Фото

США спалять Чорноморський флот РФ і бази в Криму, якщо Путін завдасть ядерного удару по Україні, - американський генерал