Стало відомо, що в ніч проти 24 вересня 2022 року США підняли в небо літаки, які відстежують радянські міжконтинентальні балістичні ракети, тобто ядерну зброю.

Йдеться про рідкісні та унікальні літаки RC-135S "Cobra Ball", яких на озброєнні Америки всього 3 одиниці і всі вони цієї ночі одночасно перебували в повітрі.

За даними сайту flightradar24, всі три літаки знаходилися над територією США, два з них Cobra63 і Cobra61 були над Аляською неподалік кордону з Російською Федерацією, один - у центральній частині Сполучених Штатів. Незабаром два із трьох літаків повернулися до своїх баз.

Станом на ранок 24 вересня, ймовірно, всі три літаки приземлилися, тому що на flightradar вони зараз не виявляються.

Зазначимо, що останній раз ці літаки піднімалися в повітря наприкінці квітня 2022 року, коли Росія проводила випробування своє МБР "Сармат" з космодрому "Плесецьк" в Архангельській області.

Довідка: RC-135 – сімейство великих стратегічних розвідувальних літаків, побудованих американською корпорацією The Boeing Company та модернізованих різними компаніями. З моменту прийняття на службу у 1960-х роках вони брали участь у всіх військових операціях за участю армії США: у В'єтнамі, Югославії, Іраку тощо.

У грудні 2021 року борт RC-135 Rivet Joint вперше здійснив політ у небі над Україною. При цьому він провів у небі більше шести годин, пролітаючи над різними областями.

Крім того, існує різновид літак-розвідника – RC-135V/W. Він знаходиться у бойовому складі ВПС США з кінця 70-х років і є основним літаком радіо- та радіотехнічної розвідки джерел випромінювання наземного, морського та повітряного базування. Літак використовується для боротьби з авіацією та системою ППО противника. RC-135V/W забезпечує розвідку всіх засобів ППО противника (включаючи винищувачі-перехоплювачі та ЗРК), а також мереж радіозв'язку його авіації та бортових радіоелектронних засобів.

Читайте також:

Новий рекорд: ЗСУ навчилися збивати за годину по одному літаку Росії

ЗСУ поставили світовий рекорд, збивши російський літак без жодного пострілу. Пілот молився

Розбився об воду: у Румунії над озером зазнав катастрофи літак. Відео падіння