Віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів Канади Христя Фріланд, яка має маму українку, є одним з кандидатів на пост генерального секретаря НАТО . Сама Фріланд, яка добре знає політику Східної Європи та говорить, зокрема, російською та українською мовами, не підтверджує, але й не спростовує такої перспективи.

Як повідомляє CBC News з посиланням на власні джерела у Оттаві, Вашингтоні та Брюсселі, ім'я Фріланд обговорюється протягом кількох місяців. Її розглядають як наступницю Столтенберга.

"Є кілька дуже кваліфікованих жінок, які були б дуже добрими кандидатами... Здається, є певний імпульс для того, щоб жінка стала наступним (генсеком)", - наголосив один із джерел.

Особисто Фріланд не підтвердила, але й не спростувала такі відомості – вона сказала, що у неї вже є дві роботи. Йдеться про поєднання посад віце-прем'єра та міністра фінансів Канади.

Примітно, що термін повноважень Столтенберга спливає у вересні поточного року. Проте лідери країн НАТО через військове вторгнення Росії до України продовжили його головування в Альянсі до 2023 року.

Вказується, що про Фріланд як наступницю Столтенберга заговорили ще минулої осені. Вона розуміється на політиці та історії Східної Європи. Вільно розмовляє одразу кількома мовами, у тому числі, російською та українською. Не виключено – Фріланд вважатимуть фаворитом. Її знання Росії та процесів у Кремлі також розглядається як перевага.

Додамо, у Фріланда українське походження. Її мама – українка.

Читайте також:

Спроба захоплення Києва та повтор вторгнення з Білорусі: Залужний розповів, що може статися у 2023 році

"Миші всі погризли": Жданов розповів, чому російські ракети почали прилітати російськими містами

У Польщі вже офіційно заявили про загрозу воєнного конфлікту з Росією