Мало хто знає, але рекорд з дальності стрілянини 1990 року встановили британці, які знищили танк із 4,7 км в Іраку. При цьому про рекорд ніхто не замислювався. Командир британського "Челленджера" лише виконував поставлене завдання: вицілив противника і послав снаряд майже на п'ять кілометрів. І це при тому, що підкаліберний снаряд був розрахований на дистанцію лише 1500 метрів. Ось тільки українці у 2022 році демонструють не просто героїзм, а й те, що у боротьбі за рідну землю немає нічого неможливого.

Так, аналітики Ukraine Weapons Tracker опублікували відео, в якому заявляється, що екіпаж Т-64 знищив російський танк із дистанції 10 600 метрів – це може бути світовим рекордом. Про це повідомляє Forbes, які проаналізували подію.

У відео стверджується, що російський танк було знищено з дистанції 10,6 км. Це ні багато ні мало вдвічі далі, ніж встановлений британським Challenger рекорд 4,7 км. Зазначається, що незалежно підтвердити рекорд неможливо.

Автори стверджують, що це не видається нереалістичним. Екіпаж досяг такого результату за допомогою дрона та планшета з програмою "Кропива".

Довідка: "Кропива" – програма, створена для технічних фахівців. Вона містить карту розвідки і її можна встановити на будь-який планшет з Android.

Вогонь із закритих дистанцій, як було у відео, говорить про використання танкової потужності як артилерійську зброю. Пуск снаряда проходив кривою траєкторії, щоб завдати удару за межами видимості. Українські танки ведуть вогонь не лише з майданних цілей, а й з конкретних цілей.

"Армія СОС" розробляла додаток для артилеристів. Працює вона за такою схемою:

  • розрахунок здійснює прив'язку до місцевості;
  • дрон автоматично передає дані на "Кропиву";
  • "Кропива" розраховує точне коригування вогню;
  • екіпаж вибудовує потрібний кут та азимут для стрілянини

У разі знищення російського танка заявляється, що для поразки знадобилося 20 пострілів. ЗС РФ не могли зрозуміти, звідки по них стріляють, тому, ймовірно, залишили танк.

До речі, зазвичай, танкові бої відбуваються у межах видимості. Один танк веде стрілянину практично прямим наведенням по ворогові, через що снаряд летить з високою швидкістю і рівнем бронепробитія. У битві все може вирішити навіть один постріл. Якщо хтось схибне, то шансу на другий постріл може і не бути.

Читайте також: