Нещодавно міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров заявив, що у додатку "Дія" з'явиться можливість додати до списку документів пенсійне посвідчення. Очікується, що українські пенсіонери зможуть користуватися пенсійним прямо зі смартфона. Ось тільки таку нагоду матимуть далеко не всі.

Усі знають, що людям, яким призначено пенсію, органи Пенсійного фонду України видають пенсійні посвідчення на підставі заяви на виготовлення документа.

Подати заяву на виготовлення пенсійного посвідчення можна:

  • до територіального органу ПФУ за місцем знаходження особи на обліку як одержувача пенсії;
  • в особистому кабінеті через веб-портал електронних послуг ПФУ , розділ «Про пенсійне забезпечення». Для цього необхідно авторизуватися на веб-порталі за допомогою Дія. Підпис або кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або засобами Інтегрованої системи електронної ідентифікації ID.GOV.UA з використанням технології Bank ID;
  • за допомогою мобільного додатка «Пенсійний фонд» у розділі "До ПФУ - Комунікації до ПФУ - Заява на виготовлення пенсійного посвідчення".

При цьому вже незабаром українці матимуть змогу скористатися пенсійним посвідченням у додатку "Дія". Однак для цього потрібно мати пенсійне посвідчення, видане з 2014 року (пластикове або у вигляді платіжної картки).

"Електронне відображення пенсійного посвідчення з'явиться у тих громадян, які отримували посвідчення після 2014 року. Пенсійне посвідчення отримувача пенсії за віком підтягнеться до "Дії" автоматично, отримувачам інших видів пенсії необхідно завантажити посвідчення самостійно", - йдеться у повідомленні. ПФУ.

А ось пенсіонерам, які отримували пенсійні посвідчення у вигляді книжечки, для можливості відображення документа в "Дії" слід замінити його, звернувшись до ПФУ online (через особистий кабінет на веб-порталі електронних послуг Фонду) або до будь-якого із сервісних центрів Фонду.

До речі, електронне відображення пенсійного посвідчення має таку саму юридичну силу, як і пенсійне посвідчення, отримане у Пенсійному фонді України, та підтверджує призначення пенсії.

Читайте також:

Як перевірити розмір пенсії після перерахунку, не виходячи з дому

Як перевести пенсію з пошти на банк Тепер це можна зробити самому. Інструкція

Українських пенсіонерів попередили щодо нових посвідчень