Українські захисники шокують не лише своєю сміливістю, а й кмітливістю. Так завдяки дерев'яним муляжам HIMARS вже вдалося знешкодити не одну російську ракету.

Як пише провідне американське видання з посиланням на українського високопосадовця, росіяни втратили в бою з муляжем не менше 10 крилатих ракет "Калібр".

Вони вирішили використати виготовлені з дерева приманки американського РСЗВ HIMARS. Муляжі зроблені дуже реалістично, тому важко відрізнити від справжніх. Наші воїни спеціально передають місце розташування "HIMARS" морським ракетоносцям у Чорному морі. А ті, зафіксувавши VIP мету, прагнуть її знищити.

Після кількох тижнів у польових умовах приманки ліквідували щонайменше 10 крилатих ракет "Калібр" – це початковий успіх, який змусив Україну розширити виробництво копій для більш широкого використання,
– сказав український урядовець на умовах анонімності.

Використання приманок ракетних систем, про які раніше не повідомлялося, є однією з багатьох тактик, що застосовуються українськими Збройними Силами, щоб дати відсіч більшому та краще оснащеному ворогові-окупантові. До того ж знищення українських копій HIMARS може частково пояснити надзвичайну оцінку росією бойових збитків західної артилерії.

"Вони стверджували, що вразили більше HIMARS, ніж ми навіть відправили", – наголосив один американський дипломат.

Те, на що Україна пішла для захисту ракетних систем із Заходу, наголошує на їх важливості на полі бою.

Як сказав військовий експерт Павло Нарожний, з 24 лютого ЗСУ втратили лише один реактивний комплекс залпового вогню "Ураган" та жодного "Смерчу" чи HIMARS. росіяни намагаються "підстрелити" всі три системи, вважаючи їх рівноцінними за значенням на полі бою.

Експерт запевнив, що у ЗСУ HIMARS отримали висококваліфіковані офіцери-артилеристи, які за роки війни навчилися бути фактично невидимими для ворога. До того ж система HIMARS охороняється набагато краще, ніж охоронялися "Смерчі" та "Урагани".

Читайте також:

Ракетна небезпека: Росія вивела у море 24 "Калібру". Українців попередили

"Розжалували до завгоспу": експерт розповів, як Путін покарав Шойгу і чим він займається

"Втікали в одних трусах": подробиці удару по борделю, де відпочивали ФСБшники