Згідно з офіційним повідомленням Енергоатому, сьогодні, 25 серпня, Запорізька атомна електростанція була вперше за всю історію відключена від енергосистеми.

"Сьогодні, 25 серпня 2022 року, через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС, двічі відключалася остання (четверта) лінія зв'язку ЗАЕС з енергосистемою України – ВЛ-750 кВ ЗАЕС – "Дніпровська". Три інші лінії раніше було пошкоджено під час рашистських обстрілів.

В результаті два працюючі енергоблоки станції відключилися від мережі. Таким чином, дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – вперше в історії станції", - йдеться у повідомленні Енергоатому.

Наголошується, що власні потреби АЕС в електроживленні забезпечуються з енергосистеми України через лінію зв'язку ЗАЕС – Запорізька ТЕС.

"Зауважень до роботи автоматики та систем безпеки поки що немає. Ведуться пускові операції з підключення одного з енергоблоків до мережі", - резюмують фахівці.

Раніше мер Енергодару Дмитро Орлов повідомив, що внаслідок російських обстрілів місто повністю залишилося без води та світла. Співробітникам комунальних служб та спеціалістам ЗАЕС вдалося розпочати відновлення енергопостачання.

Нагадаємо, Запорізьку АЕС обстрілюють з минулого тижня. МАГАТЕ просить допустити своїх експертів на ЗАЕС. США закликають демілітаризувати зону довкола Запорізької АЕС, але Росія відмовляється.

Експерти кажуть, що наслідки того, що відбувається, можуть бути катастрофічними.

17 серпня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова забезпечити належний контроль і місія МАГАТЕ може бути спрямована на захоплену ЗАЕС легальним способом і дуже швидко.

Читайте також:

Путін терміново збільшив чисельність російської армії. Вже підписано указ

Росія стягнула до українських кордонів понад 400 літаків та 360 вертольотів, - Повітряні Сили ЗСУ

Схожий на прибульця: як виглядає всередині вантажівка Tesla. Відео