Ні для кого не секрет, що на сьогоднішній день Марс – найбільш вивчена планета у Сонячній системі після Землі. Ще б пак, саме ця планета розглядається вченими, як потенційна для колонізації людством. І це при тому, що на Марсі дуже ворожі для людини умови, зокрема планета постійно отримує величезні дози радіації, а середня температура на планеті -63 °C. Тут дуже розріджена атмосфера, тиск на планеті такий низький, що людина без спеціального скафандра дуже швидко загине. Також на Марсі періодично трапляються неймовірно потужні пилові бурі зі швидкістю вітрів понад 190 км/год, які можуть зайняти кілька місяців і охоплюють всю планету. Але, як з'ясувалося, так не завжди.

Так, вчені показали, що великі території Марсу в минулому були вкриті водою. Вони представили нову карту Марса, яка змінює уявлення про те, яке було минуле Червоної планети. Про це пише Gizmodo.

"Вже давно існують серйозні розбіжності між геологами, які бачать ознаки існування річок та озер, та розробниками комп'ютерних моделей, які не розуміють, як це могло статися за відомих нам атмосферних умов", - каже доктор Матт Балм із британського Відкритого університету.

Тим не менш, якщо використовувати дані двох орбітальних космічних апаратів: Mars Express і Mars Reconnaissance Orbiter, то можна скласти карту з сотнями тисяч місць з мінеральними відкладеннями, які мільярди років тому зазнали впливу води.

На новій докладній карті Марса вказано розташування покладів гідратованих мінералів Фото: ESA

За словами Джона Картера, астрофізика, який брав участь у створенні нової карти Марса, нові дані від космічних апаратів вказують на те, що вода відігравала значно більшу роль у формуванні геології Марса протягом мільйонів років, ніж вважалося раніше.

До речі, той факт, що на Марсі в минулому була або стояча вода, або річки – і, можливо, навіть океани – здається очевидним для багатьох учених. Взяти хоча б той факт, що на фотографіях Червоної планети добре видно русла річок, алювіальні рівнини та дельти.

Читайте також:

Вся в чорному її важко впізнати: Алла Пугачова здивувала зовнішнім виглядом. Фото

Арестович розповів про удар з боку Білорусі: до чого готуватись і чого чекати

Чекаємо кінця вересня: астролог розповіла, коли Росія залишиться без Путіна