Якщо вірити прогнозам Міжнародної енергетичної агенції, то вже до кінця 2022 року через санкції Євросоюзу видобуток нафти в Росії може скоротитися на 20%. Президент Сербії Олександр Вучич, який дуже часто виступав на боці Володимира Путіна, змушений був визнати, що його країна таки відмовиться від російської нафти.

Так стало відомо, що з листопада нинішнього року Сербія не імпортуватиме російську нафту через санкції Європейського Союзу, введені проти РФ. Про це написало агентство Novinite, посилаючись на президента країни Олександра Вучича.

Так, звертаючись до сербського народу, Вучич заявив, що замість серйозних питань суспільство приділяє значну увагу обговоренню дурниць, маючи на увазі можливе скасування Європрайду в Белграді.

"Ми просто обговорюємо всілякі дурниці, щоб не говорити про те, що ми робитимемо з електроенергією, що ми робитимемо з нафтою, адже після листопада російської нафти для нас не буде через санкції. Замість того, щоб говорити про газ, про мазуті, про вугілля, ми говоримо про різні дрібниці, тому що це найпростіше", – сказав сербський лідер.

І справді, з 1 листопада Сербія не зможе отримувати нафту з Росії, яка доставляється в країну танкерами через Адріатичне море, а потім трубопроводом через Хорватію.

Ще наприкінці червня Вучич заявляв, що Сербії необхідно знайти альтернативу російській нафті через західні санкції проти постачання нафти танкерами з Росії. Тоді він зазначив, що нафта може потрапити до республіки лише адріатичним трубопроводом JANAF від порту Омішаль у Хорватії в НПЗ Панчеві нафтової промисловості Сербії (NIS), який на 56,15% належить Газпрому нафти та Газпрому.

"Що ми робитимемо з електроенергією, нафтою? З 1 листопада російської нафти для нас не буде, ми будемо під санкціями", – сказав Вучич у зверненні до громадян, беручи реальність.

Читайте також:

Будуть удари: посольство США закликало своїх громадян виїжджати з України

Темний чи світлий: лікар розповів, який виноград найкорисніший

Alyona Alyona схудла на 20 кілограм і похвалилася фігурою в купальнику