21 липня НБУ підняв курс долара в Україні одразу на 25% - до 36,5686 грн/долар, і це при тому, що в державному бюджеті України на 2022 рік середньорічний курс долара було закладено на рівні 28,6 грн. Ось тільки війна внесла свої корективи...

У Нацбанку повідомили, як можна вигідно придбати валюту.

Так, заступник голови Ради Національного банку України Василь Фурман в ефірі ТСН заявив, що в деяких українських банках можна купити безготівковий долар за фіксованим курсом НБУ, а саме 36,6 гривні. При цьому її потрібно залишати на депозиті від трьох календарних місяців.

І ще українці можуть придбати безготівковий долар лише в межах до 50 тисяч гривень. Так, ця послуга доступна клієнтам monobank, Укрексімбанку, А-Банку та ОТП банку. Курс валют потрібно перевірити у мобільному банкінгу даних фінустанов.

"Поки ми маємо фіксований курс для безготівкових операцій на рівні 36,6 грн, а готівковий ринок - набагато менший. Тобто, якщо порівнювати в абсолютних цифрах, то на безготівковому ринку вдень купується/продається понад $300 мільйонів, на готівковому - приблизно $50 мільйонів . На мою думку, курс на безготівковому ринку має бути базовим", - зазначив він.

За словами Фурмана, наразі немає макроекономічних підстав для ослаблення гривні, регулятор повністю контролює ситуацію.

"На сьогоднішній день у банках вже є готівковий долар. Ви однозначно вже можете його купити. Там курс ринковий. Тобто він відрізняється від безготівкового курсу, який зафіксований 36,6 грн. Також можна купити і безготівковий долар у межах до 50 тисяч гривень через деякі банки. Але не всі банки проводять ці операції, тому що це залежить від стратегії того чи іншого банку", - каже представник Нацбанку.

До речі, за словами експерта, той курс долара, який зараз українці бачить у багатьох обмінниках - спекулятивний. За його прогнозом, найближчим часом, а точніше наступні кілька тижнів, гривня має посилитися.

У Нацбанку також вважають, що в умовах війни на валютному ринку країни потрібна дисципліна, а також дотримання норм законодавства та регуляторних актів. Це і стало основною причиною, чому НБУ "взявся" за обмінні пункти.

Зазначимо, що сьогодні, в неділю, 7 серпня, середній курс долара в касах банків становить 38,6 грн за долар у купівлі, а банки продають американську валюту за курсом 39,85 грн/долар. В обмінниках курс вищий - 39,2 грн/долар та 39,6 грн/долар відповідно.

Читайте також:

Поганий знак: Кейт Міддлтон зняла обручку. Усі завмерли в очікуванні

Українцям пообіцяли осінню надбавку до пенсії. Що відомо

Такого ви не куштували: найсмачніша намазка на хліб із кабачків. Рецепт