Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії зробив попередження з приводу Запорізької АЕС.

Так, у Міжнародному агентстві з атомної енергії визнали, що захоплена російськими військами Запорізька АЕС повністю вийшла з-під контролю організації.

Про це в інтерв'ю Associated Press заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Фахівець вважає, що після захоплення російськими військовими цього об'єкта на найбільшій у Європі атомній станції було порушено всі принципи ядерної безпеки.

"Те, що поставлено на карту, є надзвичайно серйозним і небезпечним", - додав Гроссі.

Нині зв'язок із працівниками ЗАЕС нестабільний.

"Всі принципи ядерної безпеки були порушені. На карту поставлено надзвичайно серйозну та небезпечну справу. Фахівцям МАГАТЕ необхідно вирушити до Запоріжжя для запобігання ядерній аварії", - сказано в офіційній заяві.

Гроссі закликав Росію та Україну дозволити відвідування комплексу експертами для запобігання ядерній аварії. За його словами, ситуація на ЗАСЕ з кожним днем ​​стає дедалі небезпечнішою.

Нагадаємо, що наразі завод контролюється Росією, але на ньому зберігся український персонал, що призводить до конфліктів та передбачуваного насильства.

Гроссі додав, що постачання обладнання та запасних частин на завод було перервано, внаслідок чого Запорізька АЕС може не отримувати все, що потрібно для стабільної роботи.

"Якщо ви зберете все перераховане разом, у вас буде список речей, які ніколи не повинні відбуватися на жодному ядерному об'єкті", - сказав він.

Читайте також:

Історична пожежа в Росії: склад найвідомішого інтернет-магазину вигорів повністю, є жертви

Нехай кожен побачить: Лайма Вайкул вийшла на сцену із великим прапором України. Відео

Синоптик попередила водіїв: на дорогах будуть ранкові небезпеки