Чотири категорії громадян України зможуть з 1 жовтня 2022 року скористатися програмою "Доступне житло", яка дозволить взяти в іпотеку квартиру за ставкою 3% терміном на 20 років. Початковий внесок складає 20% вартості житла.

Як повідомляє Оглядач, про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні Кабміну 2 серпня.

"Програма "Доступна іпотека" запрацює з 1 жовтня 2022 р. для чотирьох категорій громадян. Перша – це військовослужбовці за контрактом та працівники сектору безпеки та оборони. Друга категорія – це медики. Третя – вчителі та педагогічні працівники. Четверта категорія – науковці", – сказав Шмигаль.

Для решти українців, які потребують покращення житлових умов, програма стартує з 2023 року. Ставка становитиме 7% річних.

"Нова масштабна програма іпотеки дозволить активізувати нове будівництво і суттєво сприятиме відновленню економіки. Наша мета – щоб у кожного військового, рятувальника, вчителя та лікаря було власне житло", – додав Шмигаль.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що, у порівнянні з початком року, цінник на квадратний метр на вторинному ринку нерухомості підскочив на 8%. На первинному він збільшився на 11%.

При цьому, якщо в січні середні ціни на вторинному ринку України були на рівні 17,6 тис. грн/м², то в липні ця сума становить уже 19,1 тис. грн/м².

На даний момент середня вартість квадратного метра в новобудові коштуватиме 25,5 тис. грн/м². Це на 2,5 тис. грн. більше, ніж на початку року до вторгнення Росії в Україну.

На ціну впливають такі фактори, як локація, інфраструктура, поверх, планування, оздоблення та інше. Наприклад, у мебльованому будинку на вторинному ринку середній цінник квадратного метра встановлено на рівні 24,3 тис. грн. А от у новобудові доведеться викласти майже вдвічі більше – 44,8 тис. грн.

Читайте також:

Крах для Росії: астролог назвала місяць, у якому відбудеться перелом у війні

Генсек ООН: до ядерного знищення світу залишився лише один прорахунок

Гірше, ніж у пеклі: штучний інтелект намалював Росію у майбутньому. Фото