Щорічно церква святкує 2 серпня день Іллі-пророка. В церкві ву цей день проводять спеціальну службу та літургію. Віряни йдуть до храму, моляться про сімейне щастя, хороший врожай, мирне небо над головою.

Від цього дня встановлюється помірне тепло, світловий день скорочується, а ніч стає довшою.

Молитви до пророка Іллі: для грошей, за здоров'я та на добробут

Молитва про допомогу:

"О, святий пророк Божий Ілля. Помолися за мене, раба (у) Божого (у) (ім’я), перед Господом Богом, щоб простив Він гріхи, мною вчинені, і позбавив мене від мyк на землі і на Суді страшному. Підношу я молитву тобі і прошу про допомогу в справі всякій і в боротьбі зі спокусами грішними. Допоможи знайти спокій та захисти мене від зла і недоброзичливців. Поклоняюся я тобі і Царю Небесному, сподіваюся на допомогу твою. Амінь".

Молитва за здоров'я:

"Далеко за океаном острів стоїть, на цьому острові Ілля Пророк з Ангелами сидить. Посланці Божі стріли пускають, від мене, раба (и) Божого (ї) (ім’я), недуги відганяють. Амінь".

Молитва для грошей:

"Ілля щедрий, розщедрився, достатком і багатством для мого роду. Є у мене п'ятак нерозмінний, нехай той п'ятак народить мені не одну десятку, твої десятки народять мені грошові статки. Злидні і невдачу Перун Громовержець забрав, а достаток і вдачу моєму роду пророк Ілля приволік".

На день пам’яті Іллі традиційно йде дощ. Він вважається благодатним, і, якщо людина потрапить під нього, то точно зцілиться від усіх хвороб і прокази. Якщо ж в день Іллі пророка йде дощ із грозою, то потрібно обов'язково запалити свічку перед іконою. Вважається, що це допоможе вберегти від грому будинок. А якщо дім все ж запалила блискавка, то гасити вогонь потрібно спочатку молоком, а потім вже водою.

Ілля здавна вважався також покровителем сімейних пар, а тому 2 серпня традиційно грали весілля. Вірили, що вінчання цього дня принесе в сім'ю багатство та щастя.

Практично всі головні заборони цього дня стосуються язичницьких часів. В давнину люди вірили, що 2 серпня не можна виходити з дому, щоб не вбило блискавкою.

Також намагалися не гнівити пророка тяжкою фізичною роботою. Тому цього дня відпочивали та влаштовували святкову трапезу. Намагалися не впускати в хату бездомних тварин, тому що вірили, що в них ховається нечиста сила. А ще не випускали домашніх улюбленців на вулицю. Ловити рибу в день Іллі пророка також було заборонено.

Читайте також:

Стовбур став гарячим: Ксенія Мішина показала, як вміє поводитися з "дорослими іграшками"

Пекло для Путіна: у Криму готуються до серйозної війни. Люди в паніці

Путін зганьбився на весь світ: як бункерний дід злякався потужного удару ЗСУ