Мало хто знає, але у травні 2021 року неконтрольований ступінь ракети Чанчжен-5Б уже падав і сталося це біля Мальдівських островів. Зрештою ніхто не постраждав, але міжнародна спільнота засудила відсутність планування щодо безпечного входу в атмосферу відпрацьованого ступеня ракети такої величезної ваги. На цей раз ситуація повторюється: місце падіння спрогнозувати неможливо, а розміри об'єкта вражають.

Так, стало відомо, що перший ступінь китайської ракети Чанчжен-5Б розпочав неконтрольоване падіння після запуску на орбіту модуля космічної станції Тяньгун. Про це повідомляє Space.com.

Зазвичай вчені заспокоюють громадськість, що космічний сміття, як правило, згоряє в атмосфері, але цього разу об'єкт занадто великий. Зазначається, що прискорювач китайської ракети Чанчжен-5Б важить близько 25 тонн.

І хоч ризик будь-яких пошкоджень від падіння щаблів ракети дуже низький, але занепокоєння викликають значні розміри щаблі Чанчжен-5Б.

За словами дослідників, ступінь увійде в атмосферу Землі близько 7:30 за Грінвічем 31 липня (похибка становить 22 години). Цю дату вирахували дослідники із Центру космічного сміття корпорації Aerospace (CORDS).

При цьому прогнозувати місце падіння ще рано, але поки що зрозуміло, що це відбудеться між 41 градусом північної широти та 41 градусом південної широти. Зазначається, що прискорювач не повністю згорить в атмосфері – 20-40% його ваги досягне поверхні планети.

Збройні сили США поки не опублікували повідомлень про загрозу в Twitter ні через Космічне командування, ні через 18 ескадрилью космічної оборони, що відстежує космічний сміття.

Зазначимо, що США з 1990 року не дають змоги безконтрольно повертатися в атмосферу об'єктам вагою понад 10 тонн.

Щодо китайської ракети, то тепер почався зворотний відлік для неконтрольованого повторного входу в атмосферу "Long March 5B". І хоча ризик падіння ракети на густонаселений район порівняно малий, але ймовірність того, що це станеться, все ж таки є. Тим більше, що минулого разу незадовго до свого неконтрольованого повернення в атмосферу ступінь пройшла над Нью-Йорком.

Читайте також:

Зеленський пообіцяв Росії розплату за удари по житлових будинках: "Ми битимемо у відповідь"

В Україні вже хочуть зробити Джонсона прем'єр-міністром, давши йому громадянство

Ангел забрав обох. Мати поховала двох синів: обоє воювали за Україну